this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Worried Man Blues

Jag börjar bli allvarligt orolig. Över mig sjĂ€lv.

Jag Àr den ende jag kÀnner som inte har en sÄdan dÀr SmartfÄn som alla andra har. Varenda mÀnnsika utom jag sitter med rÄttsvansar i öronen pÄ bussar och utomhusserveringar, förelÀsningar och stÄr i kön till snabbköpskassan och fingrar pÄ en flottig skÀrm som de hÄller i handflatan.
De sitter dÀr med sina svansar och glor pÄ sina skÀrmar till och med nÀr de kör bil, vilket löjligt nog fortfarande Àr tillÄtet i Sverige fast det Àr förbjudet nÀstan överallt annars.

Ingen pratar med nÄgon lÀngre, alla bara glor pÄ den dÀr magiska manicken de har i handen. För nÄgon vecka sedan var jag pÄ teater i Stockholm. Skoltetater i Katarina södra med mitt yngsta barnbarn pÄ scenen i kioskvÀltarpjÀsen Djuren som rymde.
Medan jag och barnbarnets pappa vÀntade pÄ att bli inslÀppta i teatersalongen tittade jag pÄ de andra förÀldrarna som ocksÄ vÀntade pÄ att spektaklet skulle börja. De var vÀl ett tjugotal och alla, inklusive min svÀrson, hade en sÄdan dÀr flashig blinkande sak i handen och alla tittade ner i sina handflator och fingrarna löpte som Mat-Tinas tassar i karotter och sÄsskÄlar och plötsligt tittade alla pÄ mig och jag kÀnde mig som ET pÄ blixtvisit pÄ Södermalm i Stockholm och andades ut nÀr dörren till klassrummet öppnades och fÄnarna försvann ner i allas fickor och vÀskor.

I morgon Ă€r det jag som gĂ„r till smartfĂ„naffĂ€ren och köper en Samsung-Motorola Galaxy S3 GT555 X-2000 E-Type med 4,8-tums HD Super AMOLED kapacitiv pekskĂ€rm med 720×1280 pixlars upplösning och 16 miljoner fĂ€rger och fyrkĂ€rnig 1,4 GHz processor och OS Android v4 0,4 Ice Cream Sandwich och 64 GB minne och 8 MP kamera med Zero Lag Shutter BSI Image sensor och kontantkort Grand Prix de luxe för 8 000 kronor all inclusive.
Sedan kan jag ocksÄ vÀlja som jag vill frÄn mitt rikhaltiga musikarkiv med bara Wagner och Miles och Dylan och absolut ingen schlager och kolla Nikkei och NASDAQ och aktiemarknaderna i Amsterdam och Bryssel och Caracas.
Med rÀtt app i apparaten kanske jag kan följa svarta börsen ocksÄ.

Jag ska betala pÄ bussen och Systemet med min smartfÄn och bestÀlla teaterbiljetter och flygbiljetter och DVD-filmer och shoppa schampo och sushi online och jag ska ta bilder av mitt yngsta barnbarn nÀr hon spelar teater i skolan och pÄ Zaala och Zaaki nÀr vi leker med de andra hundarna i Vita bergen och jag ska spöa barnbarnets mamma i wordfeud varje gÄng no matter how much she cheats och ingen ska mejla mer och skicka fler SMS Àn jag och jag ska aldrig mer tala med nÄgon enda mÀnniska och jag ska gÄ in i lyktstolpar och husvÀggar nÀr jag fingrar pÄ min kapacitiva pekskÀrm och jag ska bli som en av er: jag ska Àntligen bli SOM ALLA ANDRA!

Om jag bara kan starta monstermanicken: det har aldrig hÀnt tidigare att jag har förstÄtt nÄgonting av bruksanvisningen till sÄdana dÀr hemska tekniska och skitsmarta apparater, och det finns inget som talar för att jag kommer att göra det den hÀr gÄngen heller.

Det Àr nog lika bra att jag lÀgger ner hela mitt grandiosa framtidsprojekt innan det började och telefÄnaffÀren öppnar i morgon och stannar kvar dÀr jag hör hemma: i forntiden.