this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

PĂ„ den tiden

Var tog de dÀr trevliga cigarettflickorna med lattjo liten mössa och skyhöga klackar och nÀstan ingen kjol alls vÀgen som sÄlde Robin Hood och Chesterfield och John Silver frÄn en bricka pÄ magen i biografernas foajé förr? PÄ den tiden man inte blev stenad om man tÀnde en tagg.

Och biografvaktmÀstarna pÄ de finare biograferna? En galonerad karl utanför som visade publiken in genom entrén och sÄ en till dÀr inne i mörkret som rev biljetter och vid behov lotsade efterslÀntrarna till rÀtt plats i skenet frÄn en liten avskÀrmad ficklampa. De hade uniform och byxor med revÀrer och snusbruna skor och skÀrmmössa med biografens namn i bokstÀver av blankpolerad mÀssing.
Biografens vaktmÀstare hade sÄdana klÀder förr: det var sÄ farbröderna sÄg ut som rev plÄtarna Àven pÄ de gamla fina smÄ bakgatsbiograferna Atlas och Boston och Chicago och Dixie och Eldorado och Fenix i Stockholm nÀr jag gick i plugget och kutade pÄ bio flera gÄnger i veckan. Det var dÀr sÄdana filmer visades som man inte kunde se nÄgon annanstans i stan.

Min favoritmatinébiograf nÀr jag var ung hette Bio GÀrdet och hade namnet i stora neonbleka bokstÀver pÄ husvÀggen pÄ Askrikegatan vid Tessinparken. Det var Sveriges mesta och vackraste funkisbiograf och sjÀlvklart Àr den borta sedan lÀnge: om jag inte minns fel intrÀffade detta sorgliga redan nÀr jag gick första eller andra Äret i gymnasiet.
Men nĂ€r jag har vĂ€garna förbi kan jag Ă€nnu se Sture FrölĂ©ns entrĂ©dörrar i original frĂ„n 1939 och det sĂ€gs att delar av interiören ocksĂ„ Ă€r bevarad. Jag tror att det Ă€r tevekanalen Viasat Sport som har sin verksamhet i ‘min’ bĂ€sta biograf i dag.

SÄ ska det naturligtvis inte vara: pÄ Bio GÀrdet pÄ Askrikegatan i Stockholm ska John Wayne undsÀtta de omringade frÄn Fort Apache varje söndageftermiddag.