this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Med risk för livet eller Bad days in Stockholm city

Karin Svensson Smith och två andra företrädare för något som heter Resenärsforum skriver i dag på Svenska Dagbladet Brännpunkt. Karin och de andra två vill att det ska bli enklare att resa med buss: det vill säga det ska bli lättare att betala när man kliver på bussen.
Karin och Resenärsforum kräver ett gemensamt betalningssystem för hela landet, så att människor vågar åka buss när de kommer till en annan stad och herrejösses hur går det om de får för sig att ta bussen i ett annat län!

karin

Det finns en oherrans massa olika sätt att betala på när man åker kollektivtrafik i landet och inte ett enda är likadant. Dummast av allt är att man inte ens kan betala med vanliga pengar, säger Karin och Resenärsforum och jag håller med: en gång när jag var i Stockholm för att hälsa på min äldsta dotter och hennes familj i Hammarby sjöstad tog jag första tåget från Uppsala för att komma i god tid och kom till stan väldigt tidigt en lördagsmorgon och tänkte ta tvåans buss från Norrmalmstorg för att åka till ändhållplatsen nedanför Sofia kyrka och ta den lilla båten från Tegelviksgatan till Kölnagatan i sjöstaden men när bussen äntligen kom fick jag inte följa med för jag hade inga förköpta biljetter och inget SL Access-kort och inget periodkort och inga jävla zonbiljetter heller för vad skulle jag med dem när jag nästan aldrig åker buss i Stockholm och när jag till slut hittade en mycket undangömd biljettautomat tog den bara emot klingande mynt och absolut inga sedlar och där stod jag som ett fån med mina femhundringar tidigt en lördagsmorgon i maj i Stockholm och ingen affär och ingen Pressbyrå och ingen McDonald’s hade öppnat ännu där jag kanske hade kunnat växla mina värdelösa pengar och inte en människa mer än jag var på språng och medan jag rökte tjugo cigaretter kom och gick tre bussar till som inte heller ville förbarma sig över mig innan jag bestämde mig för att gå hela vägen från Norrmalmstorg till Tegelviksgatan allra längst bort på Södermalm och på så sätt kom jag bara tre timmar för sent till Hammarby sjöstad.

Men nu var det inte om detta jag skulle prata och inte Karin heller tror jag om hon visste hur illa det står till med kollektivtrafiken i Stockholm i dag. I alla fall om man heter Majistern och varje busslinje och alla busschaufförer gör allt som står i deras förmåga för att jävlas med honom så snart Majistern närmar sig en busshållplats.

En gång bussade Majistern Tom Cruise på en ondsint busschaufför och lämnade även välvilligt chaffisens signalement i Bladet, så att ingen annan heller skulle kunna ta miste på vem han var.

birrobuss1

En annan gång skrämde busschauffören slag på Majisterns dotter och försökte slå ihjäl honom med bussens nödhammare som annars endast är avsedd att krossa rutorna med. Jag kanske ska vara glad att jag inte åker buss i Stockholm oftare?

birrobuss2

Man tänker att det kunde vara nog nu. Men icke: nu är bussarna i toppform och tvingar Majistern att åka i en stekhet buss på årets varmaste dag och längst bak allra närmast den vitglödgade motorn och när Majistern inte uthärdar mer tortyr och är tvungen att stiga av flera hållplatser för tidigt knuffar busshelvetet honom rakt ut på trottoaren!

birrobuss3

Vadå? Trappsteg vid dörrarna? Det finns för fan inga trappsteg på bussarna i Stockholms innerstad och ingen annanstans heller, så vitt jag vet! Det var för hundra år sedan när bussarna och spårvagnarna i stan drevs miljövänligt med elektricitet fast det inte fanns något ord för det då och man steg på där bak och köpte biljetten med riktiga pengar av en konduktör som klippte ett hål i den med en liten tång som hängde i en kedja från konduktörsväskan.

birrobuss4

Eller var Majistern så full att det var han själv som trillade av bussen? Det verkar inte bättre eftersom han inte hittade hem heller? Och inte nog med det: hela stan är på krigsstigen.

birrobuss5

Inte heller Majisterns tjej har ett alldeles okomplicerat förhållande till bussar och deras chaufförer. Ett solklart fall för en superhjälte!

birrobuss6

Det vore bättre om Karin och Resenärsforum började med att lära ut grundkursen i hur man åker buss till Majistern och hans tjej. Alldeles säkert skulle det inte skada med en rejäl omgång i ämnet vanlig enkel hyfs också: sånt där som alla utom de redan kan!

Det vet väl varenda människa att man inte ska lämna fram en hopskrynklad biljett när man stiger på bussen: den ska man ha beredd och rättvänd i handen innan bussen kommer och inte börja rota och leta efter i den proppfulla ryggsäcken när man har kommit ombord!

Karin: var det inte hon som var vänster förut men blev mupp sedan? Jag tror det. Har för mig att jag gillade henne förr.