this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Med risk för livet eller Bad days in Stockholm city

Karin Svensson Smith och tvÄ andra företrÀdare för nÄgot som heter ResenÀrsforum skriver i dag pÄ Svenska Dagbladet BrÀnnpunkt. Karin och de andra tvÄ vill att det ska bli enklare att resa med buss: det vill sÀga det ska bli lÀttare att betala nÀr man kliver pÄ bussen.
Karin och ResenÀrsforum krÀver ett gemensamt betalningssystem för hela landet, sÄ att mÀnniskor vÄgar Äka buss nÀr de kommer till en annan stad och herrejösses hur gÄr det om de fÄr för sig att ta bussen i ett annat lÀn!

karin

Det finns en oherrans massa olika sĂ€tt att betala pĂ„ nĂ€r man Ă„ker kollektivtrafik i landet och inte ett enda Ă€r likadant. Dummast av allt Ă€r att man inte ens kan betala med vanliga pengar, sĂ€ger Karin och ResenĂ€rsforum och jag hĂ„ller med: en gĂ„ng nĂ€r jag var i Stockholm för att hĂ€lsa pĂ„ min Ă€ldsta dotter och hennes familj i Hammarby sjöstad tog jag första tĂ„get frĂ„n Uppsala för att komma i god tid och kom till stan vĂ€ldigt tidigt en lördagsmorgon och tĂ€nkte ta tvĂ„ans buss frĂ„n Norrmalmstorg för att Ă„ka till Ă€ndhĂ„llplatsen nedanför Sofia kyrka och ta den lilla bĂ„ten frĂ„n Tegelviksgatan till Kölnagatan i sjöstaden men nĂ€r bussen Ă€ntligen kom fick jag inte följa med för jag hade inga förköpta biljetter och inget SL Access-kort och inget periodkort och inga jĂ€vla zonbiljetter heller för vad skulle jag med dem nĂ€r jag nĂ€stan aldrig Ă„ker buss i Stockholm och nĂ€r jag till slut hittade en mycket undangömd biljettautomat tog den bara emot klingande mynt och absolut inga sedlar och dĂ€r stod jag som ett fĂ„n med mina femhundringar tidigt en lördagsmorgon i maj i Stockholm och ingen affĂ€r och ingen PressbyrĂ„ och ingen McDonald’s hade öppnat Ă€nnu dĂ€r jag kanske hade kunnat vĂ€xla mina vĂ€rdelösa pengar och inte en mĂ€nniska mer Ă€n jag var pĂ„ sprĂ„ng och medan jag rökte tjugo cigaretter kom och gick tre bussar till som inte heller ville förbarma sig över mig innan jag bestĂ€mde mig för att gĂ„ hela vĂ€gen frĂ„n Norrmalmstorg till Tegelviksgatan allra lĂ€ngst bort pĂ„ Södermalm och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kom jag bara tre timmar för sent till Hammarby sjöstad.

Men nu var det inte om detta jag skulle prata och inte Karin heller tror jag om hon visste hur illa det stÄr till med kollektivtrafiken i Stockholm i dag. I alla fall om man heter Majistern och varje busslinje och alla busschaufförer gör allt som stÄr i deras förmÄga för att jÀvlas med honom sÄ snart Majistern nÀrmar sig en busshÄllplats.

En gÄng bussade Majistern Tom Cruise pÄ en ondsint busschaufför och lÀmnade Àven vÀlvilligt chaffisens signalement i Bladet, sÄ att ingen annan heller skulle kunna ta miste pÄ vem han var.

birrobuss1

En annan gÄng skrÀmde busschauffören slag pÄ Majisterns dotter och försökte slÄ ihjÀl honom med bussens nödhammare som annars endast Àr avsedd att krossa rutorna med. Jag kanske ska vara glad att jag inte Äker buss i Stockholm oftare?

birrobuss2

Man tÀnker att det kunde vara nog nu. Men icke: nu Àr bussarna i toppform och tvingar Majistern att Äka i en stekhet buss pÄ Ärets varmaste dag och lÀngst bak allra nÀrmast den vitglödgade motorn och nÀr Majistern inte uthÀrdar mer tortyr och Àr tvungen att stiga av flera hÄllplatser för tidigt knuffar busshelvetet honom rakt ut pÄ trottoaren!

birrobuss3

VadÄ? Trappsteg vid dörrarna? Det finns för fan inga trappsteg pÄ bussarna i Stockholms innerstad och ingen annanstans heller, sÄ vitt jag vet! Det var för hundra Är sedan nÀr bussarna och spÄrvagnarna i stan drevs miljövÀnligt med elektricitet fast det inte fanns nÄgot ord för det dÄ och man steg pÄ dÀr bak och köpte biljetten med riktiga pengar av en konduktör som klippte ett hÄl i den med en liten tÄng som hÀngde i en kedja frÄn konduktörsvÀskan.

birrobuss4

Eller var Majistern sÄ full att det var han sjÀlv som trillade av bussen? Det verkar inte bÀttre eftersom han inte hittade hem heller? Och inte nog med det: hela stan Àr pÄ krigsstigen.

birrobuss5

Inte heller Majisterns tjej har ett alldeles okomplicerat förhÄllande till bussar och deras chaufförer. Ett solklart fall för en superhjÀlte!

birrobuss6

Det vore bÀttre om Karin och ResenÀrsforum började med att lÀra ut grundkursen i hur man Äker buss till Majistern och hans tjej. Alldeles sÀkert skulle det inte skada med en rejÀl omgÄng i Àmnet vanlig enkel hyfs ocksÄ: sÄnt dÀr som alla utom de redan kan!

Det vet vÀl varenda mÀnniska att man inte ska lÀmna fram en hopskrynklad biljett nÀr man stiger pÄ bussen: den ska man ha beredd och rÀttvÀnd i handen innan bussen kommer och inte börja rota och leta efter i den proppfulla ryggsÀcken nÀr man har kommit ombord!

Karin: var det inte hon som var vÀnster förut men blev mupp sedan? Jag tror det. Har för mig att jag gillade henne förr.