this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Fram för fler diners

Jag tycker att vi har för fÄ bistros i Sverige. Det borde finnas fler diners ocksÄ. MÄnga fler. Bowlaget och Svenssons taverna: rena rama skiten och hur osexigt som helst. Palermo och Pizza Poker. Nej tack. Hellre ett nergÄnget lÄngtradarfik i Kansas och Nebraska Àn Krubb & Nubb i BÄlsta och Soppsleven i Storvreta. Farsans i Hallstavik och Brorsans i Tierp. Kantarellen i Knivsta och Nisses i NorrtÀlje. Aldrig i livet.
En av de hÀftigaste diners i NYC Àr Empire i Manhattans Chelsea district, i hörnet av tionde avenyn och tjugoandra gatan. DÀr har restaurangens klassiska strömlinjeformade art déco dining car legat sedan 1946 med sitt platta tak och sina rundade hörn och detaljer av krom. PÄ taket stÄr en stiliserad miniatyr av Empire State Building i rostfritt stÄl. Det gjorde den inte frÄn början, och den borde kanske inte ha stÄtt dÀr alls.
Men nu Àr det slut: pÄ lördag serverar Empire Diner sina sista burgare över den lÄngsmala baren som ocksÄ Àr av rostfritt med detaljer i svart och krom och med stolarna fastskruvade i golvet.

PÄ Empire har stjÀrnor som Madonna och Julia Roberts, Steven Spielberg och Barbra Streisand Àtit. Och det sÀgs att Bette Davis var nÀrapÄ stammis. Empire syns Àven i Woody Allens film Manhattan och i Barry Sonnenfelds Men in Black II med Tommy Lee Jones och Will Smith och Lara Flynn Boyle. Samt i reklamen för Heinz ketchup och pÄ omslaget till The New Yorker i mars i Är.

Kanske var det inte frÀmst för maten man gick till Empire: hamburgarna var inte bÀttre dÀr Àn pÄ mÄnga andra stÀllen. Och sÀrskilt billigt var det inte heller. Fast jag hÀngde under en tid rÀtt ofta dÀr ÀndÄ. Det var nog inredningen och atmosfÀren som lockade mer Àn kÀket. Tills dinern av krom och stÄl pÄ 10:e och 22:a öppnar igen pÄ annan adress i NYC fÄr jag nöja mig med att Àta pÄ nÀrmare hÄll.

PÄ Cassi pÄ NarvavÀgen i Stockholm kan jag Àta hur mÄnga gÄnger som helst. Det har jag gjort sedan slutet av 50-talet, men det blir inte lika ofta nu som förr nÀr jag inte bor i Stockholm lÀngre.
DÀr lagas maten inför publik och hÀmtar gÀsterna pÄ en bricka vid disken. Schweizerschnitzeln Àr en klassiker och den bÀsta jag har Àtit nÄgonstans. Det Àr den rÀtt jag helst bestÀller nÀr jag Àr pÄ Cassi. Jag har förstÄtt att det inte anses riktigt fint att servera pommes frites till maten i dag.
Men det sÀger bara de som aldrig har Àtit pÄ Cassi.

HÀrlig bistrokÀnsla pÄ NarvavÀgen 30

Och smÞrrebrÞden pÄ Cafe Rabes Have pÄ Langebrogade i Köpenham borde finnas mycket nÀrmare till hands Àn de gör. A Hereford Beefstouw alldeles bredvid Tivoli. Herregud.

Diner i olja pÄ The Art Institute of Chigago
Edward Hopper: Nattugglor 1942