this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Vante på vift

Den politiske föredettingen Alf Svensson talar om ‘hetsjakt’ och säger att det sekulära samhället visar upp en fundamentalism som saknar motstycke i det religiösa Sverige i dag.
En knäppskalle som jag tror är pastor i Livets ord i Uppsala tror att det är politiskt inkorrekt att vara kristen när sju miljoner svenskar är det i dag.
Det handlar om krisdemokraten Elisabeth Vantessons utnämning till ny arbetsmarkandsminister efter den där förra som gjorde bort sig så förfärligt att hon fick sköta allmosorna från Sverige till sådana länder som är mycket fattigare än vi.
Fårflockens ledare G Hägglund jämför Vantens politiska gärning med Martin Luther Kings. Fast det verkar vara rätt mycket i överkant för att inte säga helt och hållet rubbat: jag kände inte till att Vanten existerade förrän tidigast i tisdags förra veckan. Det borde jag ha gjort om hon hade varit lika framångsrik som Martin.

king

Jag blir snart riktigt förbannad på Majistern och Millisievert med många fler som lögnaktigt påstår att Vanten ‘förföljs’ på grund av sin religiösa tro. Inget kunde vara felaktigare: det var flera hundra år sedan människor i Sverige förföljdes för sin tro och ingen jagas nerför Majisterns fasansfulla bygator för en sådan struntsak.
Vantens utnämning ifrågasätts därför att hon tillhör alternativt har tillhört Livets ord: det är svårt att veta, eftersom Vanten inte svarar på frågor hon anser vara ‘privata’. Men i en regering är varje medlem en i högsta grad offentlig person och därför inga frågor ‘privata’ som Vanten har fått för sig.
Vanten kritiseras även för sitt ivriga engagemang i den fundamentalistiska trosrörelseförsamlingen Kristet Center i Örebro samt för att vara en närmast fanatisk anhängare av antiabortrörelsen Ja till livet.
Det är något helt annat än att ‘förföljas’ för sin kristna tro och det vet Vantens vänner också: de försöker bara iscensätta en klappjakt som inte finns och framställa sig själva som offer. Som om det inte räckte med honom de spikade upp på ett kors en gång. Or so the story goes.

christ

Några säger att Vanten är jättemycket smartare än all andra svenskar för att hon har skrivit en avhandling om nyanlända invandrares första år i Sverige. För denna unika prestation har Vanten blivit fil.lic. och vi är flera som undrar varför man stoltserar med en så futtig merit: det är ju inte ens en halv doktorsexamen. Vanten kanske inte är riktigt klok, när allt kommer till allt?
Licentiater kallades tidigare mediokra studenter vid landets högkolor i svartvita svenska filmer från mestadels 40- och 50-talen i regi av Hasse och med Thor och Sickan och Karl-Arne i huvudrollerna.
Samt i Maria Langs pusseldeckare Mördaren ljuger inte ensam från 1949, som obegripligt nog inte har blivit film förrän i år. Där möter vi licentiaten och litteraturvetaren Puck som Uppsalas egen privatspanare. En roll som också hade passat Sickan som handsken.

carlsson