this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Time to say goodbye eller Med risk för att stenas

“Hon trodde pĂ„ förĂ€ndring och hon ville förĂ€ndra vĂ€rlden.” Det Ă€r den stĂ€ndiga och entoniga refrĂ€ngen vid högtidlighĂ„llandet av tioĂ„rsdagen av mordet pĂ„ Anna Lindh.
Hon bar ryggsÀcken kÀckt pÄ sned och talade mycket i telefon. Anna var söt och trevlig. Hon Àlskade sin familj och sina tvÄ barn.
Men det Ă€r mĂ„nga som Ă€r trevliga och de flesta mĂ€nniskor Ă€lskar sin familj och sina barn. Vad Ă€r det för mĂ€rkvĂ€rdigt med det? Är det att vara ‘söt’ en merit vĂ€rd att sĂ€rskilt beundra?

Hon ville förÀndra vÀrlden. Det var Anna inte ensam om: det Àr mÄnga som har velat förÀndra vÀrlden. Det kan hÀnda att jag ocksÄ skulle vilja det ibland och kanske du med.
Men att vilja förÀndra Àr en sak: det kostar ingenting och det kan vem som helst. Att faktiskt förÀndra Àr nÄgot helt annat och betydligt svÄrare. Det Àr nog dÀrför det Àr sÄ fÄ som gör det.

Hur ville Anna förĂ€ndra vĂ€rlden? Det vet vi inte, och det kan förresten göra detsamma. PoĂ€ngen Ă€r att Anna inte förĂ€ndrade NÅGONTING. Varför sĂ€ger alla att hon gjorde det i sĂ„ fall?
Om man inte knÀfaller i stum och servil beundran inför minnet av Anna: fÄr man stryk dÄ?

I fallet med de tvÄ egyptierna som avvisades av CIA frÄn Bromma flygplats i december 2001 har Göran Persson och resten av regeringen i alla Är skyllt pÄ Anna och hÀvdat att det var hon som i egenskap av utrikesminister fattade det beslutet alldeles sjÀlv. Som om Göran och resten av det simpla gÀnget var nÄgon annanstans just den dagen.
Det Àr först inför tioÄrsdagen av Annas död Göran har tagit tillbaka sina tidigare uttalanden men bara lite: det var Annas fel i alla fall men kanske inte helt och hÄllet utan bara nÀstan fast nu var det ju hon som var föredragande statsrÄd etc etc. Göran hade i alla fall ingenting med ett sÄdant beslut att göra: han Àr hal som tvÄ oljade biljardklot och stÄr aldrig för nÄgonting.
Och nu har Thomas Bodström medgivit att hela regeringen stod bakom avvisningsbeslutet och att detta rent av var felaktigt. Men det var inte regeringens fel i alla fall, sĂ€ger Thomas i dag i en tevedokumentĂ€r om Anna. Det var
 polisens!
SĂ„ dags nu: detta har redan för mĂ„nga Ă„r sedan fastslagits av FN:s kommittĂ© mot tortyr. Dock har Thomas pĂ„passligt nog glömt om han vid tiden för avvisningarna ‘förstod’ att den bĂ„da egyptierna riskerade att utsĂ€ttas för tortyr i sitt hemland.
Nej, för fan! Ingen skugga över Thomas heller! Svenska staten har senare dömts att betala ett skadestÄnd pÄ tre miljoner kronor var till mÀnnen.

Vad Ă€r det för ‘vĂ€nner’ Anna hade? Om jag hade sĂ„dana kompisar hade jag hellre inga alls!

VĂ€rlden hade sett annorlunda ut i dag om Anna hade fĂ„tt leva, snyftar bĂ€stisen MĂ„na fyra gĂ„nger i timmen i morgontelevisionens alla sĂ€ndningar. Hur dĂ„ ‘annorlunda’? Vad vet MĂ„na om det?
Ingenting alls, sÄ klart. Och det gör ingen annan heller. Vilket enastÄende inflytande hade Anna över vÀrldspolitiken som bara hon och ingen annan hade? Utan att förminska Annas person och eventuella inrikespolitiska betydelse: jag tror att hennes pÄverkan pÄ vÀrldens stormaktspolitik var yttterst marginell.

Är det inte dags att ta farvĂ€l av Anna snart?

mÄna