this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Here we go again

USA:s statsskick grundar sig på konstitutionen eller grundlagen från 1789 och de 27 tillägg (amendments) som gjorts därefter. Utan konstitutionen skulle inget USA existera.
Konstitutionen är en hörnsten i landets demokrati. Kongressen (eller presidenten) får, enligt konstitutionens första tillägg, inte stifta lagar som inskränker yttrandefriheten eller pressfriheten.
Det andra tillägget är den omstridda lagen som försäkrar varje amerikan rätten att bära vapen.

Redan under presidentvalskampanjen förra året talade Donald Trump om att begränsa de amerikanska mediernas yttrandefrihet. De som med avsikt skriver negativt [om presidenten och hans ämbetsutövning] kan vi stämma och tjäna massor av pengar på, sa han då. Även om Trump vill inskränka pressens frihet på det sätt han känner bäst till – genom att stämma i domstol – är hans chanser att lyckas denna gång trots allt små.
Efter bara lite drygt en månad som USA:s president har Trump nu tagit sina attacker på medierna till ständigt nya nivåer, när han i går förbjöd de tidningar och tevekanaler som han anklagar för at sprida ”fake news” från att närvara vid en utannonserad presskonferens i Vita huset. De som fick stanna hemma var NY Times, LA Times, Buzzfeed och Politico samt givetvis Trumps hatobjekt #1 nyhetskanalen CNN.
Något liknande har aldrig tidigare hänt i tidningens snart 170-åriga historia, säger NY Times chefredaktör Dean Baquet i ett uttalande. Flera nyhetsredaktioner överväger rent av att bevaka Trump och hans adminisration på samma sätt som man bevakar farliga länder som Zimbabwe och Somalia och Iran. Det är inte heller varje dag en amerikansk president kallar journalister ”among the most dishonest human beings on Earth”.
Han som ljuger och hittar på mest av alla förefaller vara presidenten själv. I juni förra året anklagade han mexikaner för att vara brottslingar och våldtäktsmän. Efter terrordåden i Paris i november sa han att om fler hade haft vapen så hade morden kanske aldrig inträffat och att attentaten i Nice och Orlando aldrig hade rapporterts i tidningar och teve.
Några veckor senare hånade Trump en funktionshindrad reporter i samband med att han på nytt hävdade att han sett tusentals muslimer jubla i New Jersey, något som aldrig inträffat, efter 11 septemberattackerna.

På samma sätt utsåg Adolf Hitler medierna till ”lögnare” och oppositionsparti. Trumps favorituttryck ”dishonest media” kan jämställas med Nazitysklands uttryck om ”Lügenpresse”.
I Sverige är majister Miffo den som tillsammans med sina stollekamrater ivrigast svartmålar Sverige som nation och mest entusiastiskt beskyller främst ’etablerad media’ för att ljuga och fabricera osanna nyheter. Det är Miffos hämnd för att han inte själv får medverka i sådana medier. I länder med ett mer brutalt rättssystem – av en sort Miffo förespråkar som tycker att det daltas alldeles för mycket med brottslingar i Sverige när han inte rent av propagerar för dödsstraff – är det möjligt att han kunde bli dömd för landsförräderi.