this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Monarki med mervÀrde

Britta Svensson i Expressen kallar mig “kungahatare” för att jag tycker att monarkin Ă€r ovĂ€rdig ett demokratiskt samhĂ€lle och dĂ€rför ska avskaffas. Hon sĂ€ger att jag och alla som tycker som jag ska “ta ansvar för vĂ„r Ă„sikter och rösta bort alltihop!”
Nu Ă€r det inte sĂ„ lĂ€tt att ‘rösta bort alltihop’ om man inte sitter i riksdagen och det gör bara en ynka brĂ„kdel av Sveriges befolkning: dĂ€rför Ă€r Brittas förslag lika effektivt som att stĂ€lla sig i en myrstack och fĂ€kta efter mygg.
Eller rÀttare: det Àr direkt hÄnfullt mot alla som inte tycker som hon.

“Gör om slottet till köpgalleria”, hojtar Britta som upplevde “en av de bĂ€sta dagarna i sitt liv” nĂ€r Kickan gifte sig med Janne frĂ„n OvanĂ„ker förra Ă„ret. Men gnĂ€ll inte pĂ„ Britta sedan “nĂ€r livet i det hĂ€r landet blivit outhĂ€rdligt grĂ„tt och dötrist”.

VadĂ„ köpgalleria? Frankrike har varit republik sedan revolutionen och Versailles har Ă€nnu inte invaderats av McDonald’s och H&M och Clas Ohlson. Och Österrike sedan första vĂ€rldskrigets slut men slottet Schönbrunn stĂ„r fortfarande i Wien som det gjorde dĂ„, fast ingen femĂ„rig gosse frĂ„n Salzburg hĂ„ller konsert dĂ€r mer.
Och hur livat och glatt Ă€r det att ideligen lĂ€sa och höra om Tabbes och hans lekkamraters kĂ€cka krumsprĂ„ng bland horor och kriminella: Ă€r det vad Britta menar “ger Sverige ett fantastiskt lyft som land”? Om hon tror det Ă€r Britta inte riktigt klok.

Och sÄ hon som lever loppan i NYC i ett Är och festar upp socialbidraget. Om jag stannade hemma frÄn jobbet lika lÀnge skulle kanske ingen mÀrka det, för att det jag gjorde var sÄ oviktigt. Men om nÄgon ÀndÄ saknade mig hade jag garanterat fÄtt sparken redan efter första mÄnaden.

Britta oroar sig ocksĂ„ för “allt det underbara som ingĂ„r i det kungliga kultuarvet”: sĂ„som “innerliga” sommarbröllop och var ska vi göra av alla böcker och möbler, allt linne och porslin som finns i de kungliga slotten och som husgerĂ„dskammaren sköter? Ska vi kasta det, sĂ€lja det, skĂ€nka det till presidenten?
Skitsnack. De allra flesta av de “250 000 föremĂ„l” Britta talar om Ă€r inte kungafamiljens egendom, och inte Brittas heller, utan tillhör svenska staten. Det Ă€r trots allt en viss skillnad. Och Britta kommer att kunna fortsĂ€tta gĂ„ runt och titta pĂ„ alla de dĂ€r grejerna Ă€ven efter monarkins avskaffande, det törs jag garantera.

“Varenda undersĂ„te Ă€r lika mycket vĂ€rd i en demokrati”, sĂ€ger Britta och hennes ord ekar tomt och ödsligt över slĂ€tten som efter Joshuas blĂ„sorkester.
Jag visste inte att ‘undersĂ„tar’ fanns lĂ€ngre men alldeles oavsett: alla mĂ€nniskor Ă€r inte ‘lika mycket vĂ€rda’ nĂ„gonstans i vĂ€rlden. Det har ingenting med att göra om ett land styrs av en kung eller en president: det beror pĂ„ alldeles andra saker. It is sad, but it is true.

“Jag fjĂ€skar inte för nĂ„gon”, försĂ€krar Britta uppkĂ€ftigt. Men hon böjer sig ‘underdĂ„nigast’ och med ett sĂ€llsynt elastiskt ryggslut för kungahuset och monarkin.