this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Människans mesta ovän

[Forts. fr. blogg Nu räcker det!]

Det är inte hundens år i år: nu mobbas inte bara aghanen utan alla stora hundar. Några forskare på Nya Zeeland säger att dessa förbrukar mer resurser än en stadsjeep.
Hunden har ett ‘ekologiskt fotavtryck’ som motsvarar 1,1 hektar per år: det vill säga den markyta som krävs för att producera den mat som hunden behöver.
En SUV av märket Toyota Land Cruiser 4,6 och som körs 1 000 mil per år förbrukar en energimängd som motsvarar 0.41 hektar. Då inkluderas även den energi som gick åt till att bygga bilen.
Även vid en jämförelse med flygresor ligger Karo illa till. En semestertripp från Sverige till Mallorca ger ett avtryck på 0,37 hektar per person.

Det hjälper inte om du byter labradoren mot en medelstor hund. Den kräver nämligen också en stor yta: 0,84 hektar.
Om du vill hänga med i miljösvängen och rädda jorden från undergång måste du byta till en mycket liten hund. Eller en katt: den har ett fotavtryck som motsvara 0.15 hektar.

Studien har gjorts av Robert och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington och presenteras i boken Time to Eat the Dog: The Real Guide to Sustainable Living.
Författarnas slutsats om planeten ska överleva är att vi måste börja äta våra husdjur, precis som bokens titel antyder. Nå, inte våra hundar, för så långt vågar de inte gå och förresten har vi så dags bytt ut hundarna mot kycklingar och kaniner som vi kan ha som lekkamrater innan de hamnar i ugnen och på tallriken.

Hur många hektar mark går det åt för att ge en människa mat i ett år? Ska vi alltså äta upp varandra också?

Miljömarodör