this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

I skottgluggen eller Ett tomrum i huvudet

Lilla fru Pladask uttalar sig i teves nyhetssĂ€ndningar i dag pĂ„ morgonen. Gissa om vad? Fru Pladask sĂ€ger att hon Ă€r ‘vĂ€ldigt arg’ över det som har hĂ€nt i SkĂ„ne, men sĂ„ himla ‘arg’ Ă€r hon inte Ă€n att hon har en viss förstĂ„else för att romer blir olagligt registrerade av svensk polis fortfarande Ă„r 2013: Det hör till saken att lĂ€nspolismĂ€staren i SkĂ„ne Ă€r relativt ny pĂ„ sin post.

Hur ny dÄ? Kan vem som helst bli lÀnspolismÀstare? Kommer den nye i SkÄne direkt frÄn gatan till posten som chef för landets tredje största polisdistrikt? Jag trodde att en person med ett sÄdant ansvar i samhÀllet rekryterades bland personer med mÄngÄrig polisiÀr erfarenhet och att lÀnspolischefer inte hÀmtades frÄn mc-gÀng och stollepartister. Eller Àr de direkt frÄn plogen tagna?

Fru Patrask visste förstÄs ingenting det gör fru Patrask aldrig och det gjorde inte högsta hönset rikspolischefen heller. Vad har de i huvudet, de dÀr tvÄ? Varsitt tomrum att hyra ut?
Sen nÀr allihop inte har fÄtt sparken och aldrig Ätalas och stÀlls inför rÀtta för sÄnt hÀnder inte i Sverige kan polisen i SkÄne och deras kompisar i VÀstra Götaland och i alla andra polisdistrikt i landet lugnt fortsÀtta att registrera pÄ mÄfÄ och i skymundan. Patrask mÀrker ingenting: hon Àr sÄ liten att hon inte nÄr upp att se över bordskanten ens.

beatrice

Den dÀr nye i SkÄne har vÀl gÄtt polishögskolan? Glömde polisprofessor emeritus Leffe att informera om det allmÀnna rÀttsmedvetandet dÄ? FörelÀste han inte för blivande lÀnspolischefer om sÄdana elememtÀra saker som lagar om diskriminering och datahantering? Tycker Leffe att Europakonventionen om mÀnskliga rÀttigheter inte Àr nÄgot svenska poliser behöver bry sig om?

Vilka fler grupper registreras systematiskt av polisen i SkĂ„ne och VĂ€stra Götaland? Bögar och ensamma mammor? Grönsakshandlare och busschaufförer och spĂ„gummor? Är jag registrerad fast jag endast sĂ€llan besöker SkĂ„ne och det inre av vĂ€stra Götaland? Som de sa i vĂ€derleksrapporten förr. Vem har registrerat mig i sĂ„ fall?

Vilket Àr en före detta polisprofessors ansvar för vad blivande chefer lÀr sig pÄ polishögskolan? Vad ska vi med en polisprofessor? Behöver vi poliser över huvud taget? Inte den sortens poliser i alla fall.

Ă€lg