this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Forza, Italia?

SĂ„ hĂ€r twittrade den vĂ€rldsberömde bloggaren och flerfaldigt prisbelönte stilisten Birger Marulk för mindre Ă€n 45 minuter sedan: “Funderar lite pĂ„ vad som hĂ€nt om terroristen hunnit fram till Drottningg. Hade vi Ă€ven dĂ„ haft folk som tycker Sverige fĂ„r skylla sig sjĂ€lv?” Är det nĂ„gon som förstĂ„r vad Birger menar med det?
FrÄnsett den elÀndiga svenskan: det kan kvitta om bomben detonerade bara nÄgra meter frÄn Drottninggatan. Bryggargatan Àr ocksÄ alltid en livligt besökt gata i centrala Stockholm, men det kÀnner Birger, som mest sover pÄ flotta hotell och annars rör sig i noblare kvarter Àn gamla Klaras nÀr han hÀlsar pÄ, kanske inte till. Och det Àr ÀndÄ bara knappt 100 meter dÀrifrÄn Dan Andersson dog pÄ ett lopphotell för 90 Är sedan, fast inte genom ett attentat.
Vem tycker att Sverige fĂ„r ‘skylla sig sĂ€lvt’? Det Ă€r vĂ€l ingen som fĂ„r ‘skylla sig’? Utom han med bomben.
Men det har förekommit terrordÄd i Italien ocksÄ. MÄnga fler Àn i Sverige, dÀr vi vÀl egentligen bara kan tala om tvÄ sÄdan hÀndelser: Baader-Meinhofligans ockupation och sprÀngning av vÀsttyska ambassaden i Stockholm i april 1975 och sÄ den hÀr sjÀlvmordsbombaren, eller vad han bör kallas, pÄ Bryggargatan i Stockholm i lördags. Det Àr möjligt att mordet pÄ Olof Palme bör rÀknas till sÄdana brott ocksÄ.
I Italien hĂ€nder sĂ„dant titt som tĂ€tt. I dcember 1969 detonerade en kraftig bomb inne pĂ„ Banca Nazionale dell’Agricolturas kontor vid Piazza Fontana i centrala Milano, varvid 18 mĂ€nniskor dödades och 88 skadades. Ännu i dag vet ingen med bestĂ€mdhet vem eller vilka som utförde attentatet.
1978 kidnappades och mördades den före detta italienske premiÀrministern Aldo Moro av Röda Brigaderna. Och i augusti 1980 detonerade en bomb pÄ jÀrnvÀgsstationen i Bologna. 85 mÀnniskor dödades, omkring 200 mÀnniskor skadades och stora delar av stationen förstördes. TvÄ nyfascister dömdes femton Är senare för dÄdet.

Terror pÄ italienska

Nu har jag bara nĂ€mnt det jag kommer pĂ„ i en hast och alldeles utelĂ€mnat maffians stĂ€ndigt samhĂ€llsomstörtande verksamhet överallt i landet. Var det nĂ„gon som tyckte att Italien ‘gott kunde ha det’ dĂ„?
Hur Àr det Birger brukar skrÄla: Forza, Italia!