this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Filosof pÄ slak lina

“Författaren, filosofen och chefen för Timbro Medieinstitut” Roland Poirier Martinsson brukar skriva krönikor och ledare i Svenska Dagbladet annars. Men just i dag har han fĂ„tt en helsida i Dagens Nyheter med anledning av rĂ€ttegĂ„ngen i Olso mot massmördaren Anders Behring Breivik.

Jag ska inte ta upp allt han skriver utom en sak: jĂ€mförelsen mellan Breiviks islamofobi och Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen.

“Att som partiledare för SD skriva artiklar dĂ€r muslimerna pekas ut som det största hotet mot Sverige Ă€r att bidra till den skapelse som Ă€r Breiviks vĂ€rldsbild”, skriver författaren och filosofen tillika katoliken och politiskt konservative Martinsson.

SÄ lÄngt Àr jag med.

“Men det Ă€r inte att samtidigt ha del av Breiviks ondska. Kan man inte skilja pĂ„ de sakerna gör man sig skyldig till orĂ€ttfĂ€rdiga anklagelser. Den som inte bedriver vĂ„ld eller uppmanar till vĂ„ld som politisk metod, utan tvĂ€rtom fördömer det, kan rimligen inte personligen bĂ€ra ansvaret för UtĂžya. Enligt en sĂ„dan bedömning […] Ă€r det fel och krĂ€nkande att tillskriva SD medansvar till Breiviks dĂ„d.”

Jag tror inte heller att Jimmie Åkesson Ă€r lika ‘ond’ som massmördaren i Norge. Det kan nog ingen mĂ€nniska vara.

Det ‘personliga ansvaret’ för vad som hĂ€nde pĂ„ UtĂžya fĂ„r nog anses vara Beriviks eget och bara hans. Och jag vet inte av att nĂ„gra fler Ă€n han Ă€r Ă„talade för massmorden i Norge förra Ă„ret.
Jag har inte heller uppfattat att nĂ„gon har anklagat Jimmie Åkesson och SD för att vara medansvariga till Breiviks vansinnesdĂ„d.

Vad jag vet har Åkesson aldrig heller ‘bedrivit vĂ„ld eller uppmanat till vĂ„ld som politisk metod’. Det kan han inte, för dĂ„ hamnar Jimmie i fĂ€ngelse samma dag.
Men det förÀndrar inte det faktum att SD i mÄnga avseenden delar Breiviks politiska villfarelser och vem vet: om den svenska tryckfrihetslagstiftningen hade sett annorlunda ut hade kanske Jimmies politiska propaganda lÄtit pÄ ett annat sÀtt.

Martinsson Ă€r politiskt konservativ, som sagt, och han pĂ„talar det ocksĂ„ noga i sin artikel. DĂ€rför vill Martinsson inte sammanblandas med en massmördare i Norge, som av sĂ€rskilt vĂ€nstern beskrivs som högerextremist. “Att fĂ€sta Breivik vid politisk konservatism Ă€r […] Ă€n en tom, politisk gest, sambanden saknas.”

Men sambanden finns ju dÀr: de saknas inte.

Det vet förstÄs Martinsson ocksÄ. Men han försöker dribbla bort dem: Martinsson vill dölja sambanden. Men det kan han inte: hans artikel pÄminner om en drunknande anka i ÄskvÀder.

Martinsson försöker mÄla över rost. Det Àr ingen bra metod: det vet varje seglare som har överlevt 38 i Biscaya.

Martinsson marknadsför sig som filosof. Men Ă€r ‘filosof’ ett yrke? FĂ„r man pensionspoĂ€ng för att man kallar sig sĂ„?
Filosof kan vÀl vem som helst vara. Var och en pÄ sit sÀtt.
Är Martinsson mer ‘filosof’ Ă€n du och jag? Än de anonyma existserna som dricker Rosita pĂ„ bĂ€nken vid busshĂ„llplatsen pĂ„ Vaksala torg i Uppsala?

Breivik och SD delar i mĂ„ngt och mycket samma politiska uppfattning. Det Ă€r det saken handlar om: inte huruvida Jimmie Åkesson var med pĂ„ UtĂžya eller inte.

Martinsson sÀger att Breivik vid rÀttegÄngen bara nÀmner tvÄ samtida författare som har pÄverkat honom. Den amerikanske filosofen och psykologen John Dewey som stod vÀnstern nÀra. Samt den iskalla egoismens företrÀdare framför andra: den rysk-amerikanska filosofen och författaren Ayn Rand.

Men henne gillar ju böndernas senaste lilla stjÀrnskott Annie Lööf ocksÄ. Fast hon begriper nog sÄdana saker lika lite som Breivik och ingen kan vÀl förknippa Annie frÄn VÀrnamo med en massmördare i Norge?

Martinsson talar för en sjuk sak och hans argument Àr dÄliga: de ekar tomt och ihÄligt som Josuas dragbasuner i öknen.
Martinsson vill sitta pÄ alla stolar samtidigt bara inte pÄ Breiviks. DÀrför drattar han ocksÄ pÄ Àndan mellan allihop.

Martinsson marknadsför sig som filosof. Men Ă€r ‘filosof’ ett yrke? FĂ„r man pensionspoĂ€ng för att man kallar sig sĂ„?
Filosof kan vÀl vem som helst vara. Var och en pÄ sitt sÀtt.
Är Martinsson mer ‘filosof’ Ă€n du och jag? Än de anonyma existserna som dricker Rosita pĂ„ bĂ€nken vid busshĂ„llplatsen pĂ„ Vaksala torg i Uppsala?

LÀs hellre Daniel Poohls artikel i samma tidning frÄn den 18 april. Och Henrik Arnstads frÄn den 20:e.

Jag tror att de artiklarna förklarar mycket bÀttre vad allting handlar om. Och vem Anders Behring Breivik faktiskt Àr.