this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Eller… svindleri?

LÄnga Lasse skolkade frÄn plugget nÀr han var en ung rebell. MÄna Àr varken ung eller rebell. Hon Àr en rÀtt töntig tant som tuggar tuggummi och tjÀnar 140 000 kronor i mÄnaden. Men hon skolkar i alla fall. FrÄn riksdagen.
MĂ„na stack till Thailand pĂ„ en vecka för att vila upp sig efter valet. Men dĂ„ mĂ„ste man be om lov först. Fast det struntar MĂ„na i: precis som partipolaren Tompa seglar hon ovanför sĂ„dant tjafs. Om de hade ansökt om ledighet hade ingen av dem fĂ„tt det, sĂ€ger Mats Lind pĂ„ riksdagens ledamotsservice, dĂ€r sĂ„dana Ă€renden hanteras. Det visste MĂ„na, för det hĂ€r Ă€r inte första gĂ„ngen. Och tyckte dĂ€rför att det var bĂ€ttre att inte frĂ„ga alls utan bara smita i vĂ€g och hoppas att ingen mĂ€rker nĂ„got. Det har den utmĂ€rkta fördelen ocksĂ„ att man inte fĂ„r nĂ„got avdrag pĂ„ lönen medan man Ă€r borta. För man har ju inte haft ledigt. Simsalabim! Eller… svindleri?
Det Àr bara hon och Tompa som kan göra sÄ. En lÀrare kan inte ta ledigt mitt under terminen och en lÀkare fÄr inte tacka för sig och gÄ under en operation för att planet till Mallis gÄr om en timme. Det fÄr inga andra göra som jag kÀnner heller.
MĂ„na behövde lite lyx nu nĂ€r det börjar bli mörkt och kallt hĂ€r hemma, för hon hade “jobbat i valrörelsen dag som natt, helg som vardag i flera flera veckor”, bortförklarar MĂ„nas pressekreterare chefens bondpermis. Och sĂ„ en örfil som avslutning till Expressens reporter Niklas Svensson: “Ring mig nĂ€r du vill prata politik i stĂ€llet.”
Sekreteraren heter Camila Peirone Buzaglo, om nÄgon ville veta. Jag tycker att hon borde ha den dÀr örfilen i stÀllet.
Men om man tjĂ€nar 140 000 i mĂ„naden… Man har ju inte fĂ„tt den dĂ€r lönen för att ta ledigt nĂ€r man tycker att det passar. Jag tror att den som betalar förvĂ€ntar sig att MĂ„na jobbar lite obekvĂ€mt ocksĂ„ för alla de dĂ€r stĂ„larna.
Sedan fÄr MÄna resa som alla andra: nÀr hon har sin redan generöst tilltagna semester frÄn riksdagen. Det vore kul om hon betalade sjÀlv nÄgon gÄng ocksÄ. Det fÄr jag göra.

Utan bestÀmd arbetstid