this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Baby, Let Me Follow You Down

Sverige Àr inte lÀngre vÀrst pÄ vÀlstÄnd. Eller det kanske det var lÀnge sedan vi inte var? Vi Àr inte ens bÀst i Norden. Platsar inte ens pÄ pallen.
Mest vĂ€lstĂ„nd har de i Norge, meddelar tankesmedjan Legatum Institute i dagens Aftonblad. Ja ja, norrmĂ€nnen med sina oljepengar. Och sĂ„ Ă€r de inte med i EU heller och kör med sina gamla norska kroner. – Varför heter det tankesmedja, förresten? Smider man rĂ€nker dĂ€r? Men aldrig i Sme’backen Ă€ndĂ„?
Men sedan borde det vĂ€l vara vi? Nix. DĂ€refter kommer Danmark. VadĂ„? FlĂ€sk och smör: kan det vara nĂ„got? Men… nu dĂ„? Glöm det: efter Danmark kommer Finland. Och jag som minns nĂ€r Finland hade nĂ€stan minst vĂ€lstĂ„nd i VĂ€steuropa. Det Ă€r Nokias fel, sĂ„ klart. Men vi sĂ€ljer ju ocksĂ„ telefoner. Ericsson, numera med bolagsnamnet Sony före. Och sĂ„ krĂ€nger vi krigsmateriel för nĂ€ra 15 miljarder om Ă„ret. Till bland annat USA som uppenbarligen befinner sig i vĂ€pnade konflikter i olika lĂ€nder samt till Indien och Pakistan. Saudiarabien köper ocksĂ„ gĂ€rna vapen av Sverige och dĂ€r Ă€r man inte alltid sĂ„ noga med mĂ€nniskors rĂ€ttigheter. De andra nordiska lĂ€nderna sĂ€ljer inga vapen, sĂ„ dĂ„ borde vĂ€l vi…?

NÀst bÀst i test

Nej, inte Ànnu. Det hjÀlper inte ens med JAS Gripen och Stridsfordon 90 och granatgevÀret Carl Gustaf aka Grg m/48. Efter Finland kommer Nya Zeeland pÄ fjÀrde plats och dÀrefter Australien. Ja, men de ligger ju pÄ andra sidan jordklotet. Ska de rÀknas dÄ? Det Àr ju liksom inte samma sak.
Sverige hamnar först pÄ sjÀtte plats pÄ Legatum Institutes lista över de lÀnder dÀr vÀlstÄnd alls gÄr att rÀkna. Men vi Àr före Kanada och Schweiz och Holland och USA i alla fall. Alltid nÄgot?
En gÄng för inte sÄ lÀnge sedan var Sverige vÀrldsmÀstare i vÀlstÄnd. Vi tog alla de tio första platserna varje gÄng. Undrar var vi hamnar nÀsta Är?
VÀrldens fattigaste lÀnder Äterfinns nÀstan alla i Afrika: Mali och Tchad, Sierra Leone och Somalia och Kongo-Kinshasa, med flera. Och sÄ Haiti: dÀr verkar elÀndet aldrig ta slut.

Inte ens i nÀrheten