this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Visst kan pingviner flyga!

[Correspondence Caroline 2 Sequel to: Trapped in a mirror ball]

Jag blundar och hÄller för öronen, men det hjÀlper inte: oÀndliga reflexer frÄn spegelvÀggarna trÀnger igenom allting som finns. HÀrifrÄn undkommer ingen.
Men jag börjar ana ett sammanhang. Vintergatan blÄser sÄpbubblor av gammastrÄlar som Àr av kosmiska dimensioner: en jÀttestor rakt ovanför galaxens centrum och en likadan pÄ undersidan. Det Àr den bubblan jag har fastnat i: den lÀngst underst.
Det var C som ledde mig pÄ spÄret nÀr hon var inne (eller Àr det ute man Àr nÀr man Àr inne pÄ nÀtet?) och kollade efter Ragnarök och jordens undergÄng och sÄdant som man sÄ klart mÄste ha korpkoll pÄ. Man vill ju inte gÄ under utan att veta om det och inte bli shanghajad av utomjordingarna heller om man inte har förberett sig först. Borstat tÀnderna och matat katten och packat övernattningsvÀskan. Har jag cigaretter med mig? SÄdana saker.
Det var C som upptÀckte de dÀr hemska hemliga bubblorna först, och om hon inte hade gjort det hade jag nog blivit kvar dÀr inne för evigt. Kanske blivit en gammastrÄle sjÀlv ocksÄ?

Varje gammabubbla Ă€r 25 000 ljusĂ„r tvĂ€rs över. Eftersom ljusets hastighet (i vakuum) rör sig exakt 299 792 458 m/s lĂ€gger du ocksĂ„ ihop tvĂ„ och tvĂ„ och lite till… dĂ„ blir bubblans diameter hastigt och lustigt 236 500 biljoner kilometer.
Det Àr dÀr inne nÄgonstans jag befinner mig: i ett jÀttejÀtteklot som aldrig stÄr still och som Àr helt och hÄllet klÀtt med spegelglas invÀndigt.

GammastrÄlning? Har nÄgonting med radioaktivitet och kosmisk strÄlning, tror jag. Det lÄter Àventyrligt, för att inte sÀga rent orovÀckande. Det Àr bÀst att jag kollar i Wikipedia. SÄ hÀr ser det ut, och dÄ fattar du precis.

Eller sĂ„ hĂ€r. OcksĂ„ glasklart, inte sant. Som korvspad, fast jag inte skulle kalla sĂ„dant spad ‘klart’.

The goin’s gettin’ tougher every second inside my gamma-ray bubble. Nu slocknade lampan ocksĂ„, men det Ă€r bara bra: dĂ„ kan jag öppna ögonen utan att se mig sjĂ€lv i lika mĂ„nga upplagor som 25 000 ljusĂ„r Ă€r lĂ„ngt. Det Ă€r nog bĂ€st att jag finner pĂ„ ett sĂ€tt att ta mig ut hĂ€rifrĂ„n och tillbaka till Penguin Peak och Hopplöshetens udde.

PPP! Varför tÀnkte jag inte pÄ dem med detsamma? Penguin Parachute Patrol klarar allt sÄdant som inte ens Blixt Gordon grejar med assistans av journalistmesen Clark Kent frÄn planeten Krypton och numera mantalsskriven i staden Metropolis nÀr han har bytt om i en telefonkiosk till slÀngkappa och trikÄer.
Oss emellan. Är inte flickvĂ€nnen bra mycket coolare Ă€n han: Lois Lane?

Och sÄ dagens kluriga Quiz, endast för pingviner och varulvar och frusna musikanter och likstÀllda: Var ska Clark klÀ om nu, nÀr alla snackar i sin egen digitala lur som de bÀr med sig i fickan och det knappast finns nÄgra telefonkiosker kvar mer?
NÀr sÄg du sjÀlv en sÄdan senast?

Outdated:
not needed anymore and with no place to change

Nu hör jag redan vingslagen frÄn pingvinpatrullens insatsstyrka pÄ vÀg frÄn Cape Despair för att undsÀtta ett pucko som gÄtt vilse i en bubbla av gas och radioaktivitet way out in the universe.
Och sÄ finns det de som sÀger att pingviner inte kan flyga. Pyttsan!
Utan PPP hade jag aldrig klarat det. Och inte utan C heller, sÄ klart. Det Àr fint att inte vara ensam.

PPP: Penguin Parachute Patrol