this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Vad gör en entreprenör?

I Uppsala startade år 2008 den första utbildningen i landet för att bli begravningsentreprenör. Det hade vem som helst kunnat bli förut. Men nu kan man alltså studera till entreprenör i ett år och få 40 KY-poäng. Jag vet inte vad det är för slags poäng, men jag ska inte bli begravningsentreprenör heller.
Förra året utexaminerades tjugotvå begravningsentreprenörer och tidigare i år trettio till. För två månader sedan startade den tredje kursen på Studieförbundet Sensus.
Varför vill någon människa bli det: begravningsentreprenör? Jag menar inget illa när jag säger så. Jag förstår att sådan hedervärda yrkesmän och -kvinnor måste finnas för att sköta de praktiska detaljerna när en människa har dött.
Men ändå? Så himla roligt kan det ju inte vara på jobbet varje dag. Och det är väl knappast några sprakfålar som knackar på och frågar efter entreprenörens tjänster. Jag trodde förut att begravningsbyrån, där alltså entreprenören arbetar, ofta var ett familjeföretag och att yrket gick i arv. Som bödelns förr, fast inte lika blodigt.
Jag skulle aldrig vilja bli begravningsentreprenör. Pingviner bär visseligen frack, vilket jag tror kunde klä också en entreprenör. Men den fracken ska i första hand komma till användning när pingvinen äntrar podiet för att hämta Priset.

Pingviner på väg

Varför heter det entreprenör? Det avser väl för det mesta en företagsam person som gärna startar företag också. Det gör väl inte de på Fonus och andra byråer så ofta. Ordet ‘entreprenör’ får mig att tänka mer på hala herrar som Birgersson och Staël von Holstein än stillsamma tanter och farbröder på en mottagning med en askurna och en gravsten och vita krysantemer i skyltfönstret.
Det finns en som heter Jack MelcherClaësson också. Den som stavar sitt namn så är alldeles säkert entreprenör: han kan inte vara något annat.
Och Reefat El-Sayed som trillade piller i en nedlagd läkemedelsfabrik i Strängnäs och blev utsedd till Årets svensk för tjugofem år sdan: var han också entreprenör? Jag vet inte. Men många tyckte nog det. Ända till Refaat dömdes till sex års fängelse för bland annat grovt bokföringsbrott och brott mot insiderlagstiftningen.

Hatten Refaat hade behövt