this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Har inte kommit Ànnu

Vad i helvete har dom för sig i banken efter tre? frĂ„gade Melvin “Bobo” Slacke med kapellmĂ€stare Helmer Bryd and His Eminent Five Quartet pĂ„ Hilmers Konditori i Mosebake Monarki för snart 50 Ă„r sen. Han kunde ha stĂ€llt samma frĂ„ga i dag: en studie visar att fler och fler mĂ€nnsikor maskar pĂ„ jobbet. Fikar och surfar pĂ„ nĂ€tet och sms:ar till kompisar och hĂ„nglar i kopieringsrummet, &c. DĂ„ förstĂ„r ju var och en att det mĂ„ste finns jobb som strĂ€ngt taget inte behövs. Hur mĂ„nga tror du att det kan röra sig om? Sammanlagt. I hela landet. Det skulle inte förvĂ„na mig om man kunde ge hĂ€lften av alla som jobbar sparken utan att det skulle mĂ€rkas alltför mycket. Utom i statistiken?
Ingen har sagt detta förut förut, och man kan undra varför. Alla talar bara om att vi mÄste skapa Ànnu fler jobb. Som om det vore ett slags naturlag. Men sÄdana lagar hör [mest] till fysiken och beskriver regelbundenheter i naturförloppen: Newtons tyngdlag [eller gravitationslag] och lagen om energins oförstörbarhet Àr exempel pÄ detta. I dag talar man mer om modeller och teorier Àn lagar: till exempel Einsteins allmÀnna relativitetsteori och kvantelektrodynamik. SÄdana dÀr oerhört krÄngliga saker som Àr helt och hÄllet obegripliga för en sÄdan som jag att förstÄ. MÄnga fysiker spekulerar rent av om möjligheten att formulera en teori som gÀller för hela universum.

UtmÀrkt femmannakvartett

En ‘naturlag’ gĂ„r inte att Ă€ndra pĂ„. Det Ă€r inte möjligt att faststĂ€lla en motsvarande formel inom politik och ekonomi. DĂ€rför kan inte heller Annikas Ă„rliga mĂ„ngmiljonbonusar frĂ„n SEB och MĂ„nas tillbakalutade trixande med parkeringsböter och kontokort som inte Ă€r hennes och Wanjas stĂ€ndigt Ă„terkommande gratisvistelser med sin man pĂ„ lyxiga semesteranlĂ€ggningar utomlands rĂ€knas till ‘naturlagarna’. – Eller kan de det? Ska man betala skatt ocksĂ„?? Det har jag aldrig ens tĂ€nkt pĂ„. Och Ă€ndĂ„ har Wanjas bĂ€stis MĂ„na har en gĂ„ng uttalat den nutida klassikern: “Det Ă€r sexigt att betala skatt.”
I det ibland rĂ€tt begĂ„vade humorprogrammet Hey Baberiba ‘intervjuades’ en gĂ„ng Anitra Steen [alias Christine Meltzer] bland annat om sin roll som VD för Systembolaget. Anitra missförstĂ„r allting och besvarar varje frĂ„ga med en billig sexuell anspelning, vilket Ă€r ett slags defekt hon lĂ€r demonstrera Ă€ven i verkligheten. Till slut ger utfrĂ„garen upp och avslutar intervjun: “Ja, men dĂ„ sĂ„. Tack i alla fall för att du kunde komma.” Anitra: “VadĂ„? Jag har ju inte kommit Ă€nnu!” – Snyggt. Humor i ett slags lyxförpackning.

Snart framme?

Jag tror att politiker hör till de minst oumbÀrliga pÄ arbetsmarknaden. Jag tror inte att arkeologer gör nÄgon stor nytta heller. Jag menar, inte för samhÀllsekonomin. Vad ska vi ocksÄ med omvÀrldsanalytiker och fackombudsmÀn och huvudskyddsombud och LO-ordföranden och landshövdingar och dansbandssÄngare och personliga trÀnare och festfixare och gratisÀtare och stÄuppare och krishanterare till? Jag tror att partypinglor och buktalare och karusellskötare och nakenmodeller och utbrytarkungar &c. Àr viktigare för BNP Àn alla de dÀr andra tillsammans. Roligare, i varje fall. Varför sÀtter sig ingen nationalekonom ner och rÀknar pÄ det? Varför inte det blixtrande snillet med hÀstsvans och ring i örat som var tvungen att komplettera pÄ komvux?
Pingviner kÀnner inga handpÄlÀggande resepastorer och bankdirektörer och kamratstödjare och kvinnokarlar och manslukerskor och portföljförvaltare och styrelseproffs med flera sÄdana tvivelaktiga existenser. Pingviner umgÄs mest med ballongflygare och djuphavsdykare och konstförfalskare och trapetskonstnÀrer och eldslukare och magdansöser och svajmastartister och lejontÀmjare och tivoliutropare och prima ballerinor. Och bibliotekarier. Pingviner har stajl. Det finns det ingen politiker och ingen pajas till programledare i teve som har.

Polare med stajl