this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Fel i alla fall

Hur ska jag göra nu? Det gÀller pingvinerna i Antarktis. FrÄn 1930-talet till 1970-talet ökade de dramatiskt i antal och kanske blev de tvÄ dominerande arterna i vÀstra Antarktis, adéliepingvin och hakremspingvin, sÄ mÄnga som fem gÄnger fler under samma tid.
Anledningen till detta var att pÀlssÀlar och bardvalar hade minskat vÀsentligt i antal pÄ grund av hÄrd jakt frÄn mÀnniskans sida.
Men under de senaste Ă„ren har flera pingvinarter minskat kraftigt i vattnen runt Antarktis – och nĂ€stan alla forskare har skyllt detta pĂ„ den globala uppvĂ€rmningen som i dag fĂ„r skulden för allting som intrĂ€ffar och att havsisen dĂ€rför har krympt. Nu visar det sig i stĂ€llet att orsaken Ă€r konkurrens om födan.

Sedan 1970-talet har en lÄng rad restriktioner införts för att hejda jakten pÄ sÀlarna och valarna och nÀr fler arter ska dela pÄ stimmen av krill, som Àr pingvinernas huvudföda, rÀcker maten inte till för alla som simmar i Södra oceanen.
Och i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences stÄr det att nu minskar krillen kraftigt ocksÄ. Jag lovar att nÄgon kommer att skylla det pÄ vÀxthuseffekten och den globala uppvÀrmningen.

Penguin graph West Antarctic Peninsula

Hur ska vi alltsÄ göra för att behÄlla pingvinerna pÄ Antarktis och i the South Seas? Ska vi börja jaga bardvalar och leopardsÀlar igen? Men dÄ finns ju de snart inte kvar mer? Fan, det spelar ingen roll vart man vÀnder sig: det blir fel i alla fall.

Klipphoppare pÄ vÀg till lunch