this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Ciudad PingĂŒina

NÀr du promenerar omkring i ett pingvinsamhÀlle vÀnder varenda pingvin sina vita frackskjortbröst emot dig och iakttar noga allting du gör. Du Àr med ens vÀrldens mittpunkt för hundratusentals pingviner: Kolla, vi har fÄtt besök! En hÀrlig publik för varje politiker pÄ torgmöte som annars Àr van att hÄnas av hÀcklande motstÄndare och en tevereportrer med kameran gömd innanför gylfen.

Du kan gĂ„ runt bland kejsarpingvinerna pĂ„ Antarktis i timmar och le Ă„t alla lattjo typer du möter i Ciudad PingĂŒina. Jag slĂ„r mig ned pĂ„ en flat sten pĂ„ Plaza PingĂŒino emperador och snart Ă„tergĂ„r pingvinerna till sin vanliga vaggande och djupfryst planlösa pingvinlunk: som skonare i krabb sjö.

Det Ă€r mĂ€rkligt att vara mer Ă€n 1 000 mil frĂ„n civilisationen och Ă€ndĂ„ genast kĂ€nna sig hemma – och att trĂ€ffa gamla bekanta igen: Ă€r det inte en pingvinbibliotekarie som kommer ut frĂ„n sybehörsaffĂ€ren pĂ„ andra sidan torget? Och dĂ€r kommer en annan tjusig pingvintjej frĂ„n bokhandeln strax bredvid. Hon har sĂ€kert hittat nĂ„got rafflande ur The Penguin Modern Classics katalog i affĂ€ren: Pippi Penguin in the South Seas? Eller Murder on the Penguin Express? Min favorit Ă€r MĂ€staren och Margarita Mojito av Michail B Pingvin. Varje gĂ„ng.

Överallt har man pingvinstyrelsemöten och pingvinfackföreningsmöten dĂ€r man bara pratar och pratar och pratar. Den ena lilla pingvindelegationen efter den andra kommer trippande pĂ„ hĂ€larna bort till mig: dĂ€r har vi representanter för Pingvinalliansen och hĂ€r kommer ett gĂ€ng frĂ„n Opposition pingvin. Hemlösa pingviners förening och Pingvinbarnens rĂ€tt i pingvinsamhĂ€llet. Feministiskt pingvininitiativ och Anonyma pingvinalkoholister. Allihop har nĂ„got viktigt att sĂ€ga mig. Bara det att jag inte hör vad de sĂ€ger, för alla pratar i munnen pĂ„ varandra. Men sĂ„ mycket förstĂ„r jag, att de klagar över en och annan orĂ€ttvisa i Ciudad PingĂŒina. Jag bjuder pĂ„ valflĂ€sk och Pengouin Pinot Noir och lovar dem att jag ska tillsĂ€tta en pingvinutredning – och sĂ„ vaggar allihop nöjda dĂ€rifrĂ„n.

Ibland hÀnder det att en vildsint klipphoppare kommer farande frÄn stadens utkant och gÄr lös pÄ mig med nÀbb och frackskört: det Àr utan tvekan en medlem i Frivilliga pingvinskytteföreningen som tror att det Àr fienden som har kommit för att erövra landet och dÀrför gÄr till pingvinanfall. Men jag avvÀpnar honom lÀtt med en halvflaska Platins Pingvinpunsch. Pingvinerna har Àven sina egna rebeller: de lÀgger varken Àgg eller bygger bon, utan gÄr bara runt och dricker pingvinöl och uppmanar till pingvinrevolution och ner med pingvinmonarkin bland pingvinarbetarna i fattigkvarteren i stadens slitna pingvinförorter, dÀr snön alltid yr och det stÀndigt blÄser full pingvinstorm.

FrĂ„n staden ner till havet löper den breda Calle PingĂŒino: dĂ€r har pingviner vandrat i mĂ„nga tusentals Ă„r innan mĂ€nniskor först upptrĂ€dde pĂ„ jordens yta. DĂ€r promenerar de fortfarande arm i arm mellan havet och Pingvinstaden – oavbrutet samtalande med varandra. NĂ„gra pingviner har mer brĂ„ttom Ă€n andra och knuffas och trĂ€nger sig före, medan pensionĂ€rspingvinerna med sina pingvinrullatorer och som inte har nĂ„gra tider att passa spankulerar fram och tillbaka utan nĂ„gon brĂ„dska alls. Även pingviner vĂ€nder sig om efter andra pingviner pĂ„ Pingvingatan: det kan gĂ€lla allt frĂ„n en vĂ€lformad vrist till en elegant pingvinhonas fjĂ€derdrĂ€kt. En gĂ„ng hörde jag en gammal överklasspingvinkĂ€rring sĂ€ga till en annan: “Gud, en sĂ„ kort frackkjol – och i hennes Ă„lder!”

Nere vid havet just dĂ€r Calle PingĂŒino slutar Ă€r Antarktis slipat av havet och nött av tusentals pingvinfötter. HĂ€rifrĂ„n hoppar de arbetsammaste och mest ansvarsfulla pingvinerna i Ciudad PingĂŒino i vattnet mĂ„nga gĂ„nger om dagen och simmar i vĂ€g för att skaffa mat till sig sjĂ€lva och familjen.

Och inte lÄngt frÄn denna hamn för flitiga fiskarpingviner ligger en bred strand av fint svart lavagrus. Soliga sommardagar Àr stranden full av hundratals badgÀster som promenerar runt och Àter glass och snackar och flörtar eller visar upp sina simkonster ute i vattnet. Jag tror att fler Àn en Àkta pingvinman ligger pÄ Àgg uppe i boet och oroar sig över att fru pingvin har tagit en dag ledigt för att semestra vid havet. Det hÀnder ocksÄ att pingviner som sÀger att de ska dyka efter sill och krill i oceanen tar av till vÀnster i stÀllet innan de kommer till hamnen för att umgÄs pÄ stranden med andra drönarpingviner som ocksÄ tycker att det Àr roligare att bada och dricka pingvinöl Àn att fiska bland sjöleoparder.

Bilderna frÄn bloggen Brutus bloggar.