this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Värre än döden

Omdelbart efter bombattentatet i Oslo och massmorden på Utøya krävde Majistern dödsstraff för Anders Behring Breivik. Det kravet tar Majistern tillbaka i dag: han anser att Breivik inte “har gjort sig förtjänt [sic] av dödens solidariska barmhärtighet. Han är inte värd döden.”

Nej, värre upp. Breivik “är värd ett straff och en skam för resten av sitt liv”. Det låter som Helvetet och Dantes Inferno, tycker jag. Sju tusen tunnor värre än döden.
Och detta säger kärlekens och den varsamma innerlighetens apostel framför andra. Och han gör det utan att blinka, för att han förstår inte vad det är han säger.

“Få saker har upprört och förfärat mig som massmorden i Norge förra sommaren”, säger Majistern också. Men då ljuger Majistern: det vara bara några dagar sedan sörjde han den italienske fotbollsspelaren Piermario Morosini som dog av en hjärtattack mitt under en match mer än han har sörjt någon annan människa. “Gråten tar aldrig slut” och “aldrig tidigare har jag varit så här rädd, gråtit så här mycket och mått så här illa”.

Så där magnifikt sörjer Majistern annars bara sig själv när han anser sig kränkt och misskrediterad för att andra människor inte håller med om hans stolligheter.

Majistern har i stället sin egen patentlösning på hur personer som Breivik bestraffas bäst. “Norge har ju varit i krig och Breivik anser sig vara i krig. Därför bör krigslagar gälla. Det borde finnas utrymme för nya, hårda, tydliga krigsstraff.” Inget jävla lallande, alltså.

Men då är vi redan tillbaka till dödsstraffet. Nästan. Enligt Majister jurists expertrekommendation ska Norge i så fall återinföra dödsstraffet för brott begångna i krigstid.

Dödsstraffet togs bort i den civila norska strafflagen 1905 och innan dess hade ingen civilperson avrättats i landet sedan 1876. Den sista militära avrättningen ägde rum 1948 då landsförrädaren och nazistledaren Ragnar Skancke arkebuserades på Akershus fästning i Oslo. Dödsstraff för brott begångna i krigstid avskaffades slutligen 1979.

Men det saknar strängt taget betydelse: att avrätta människor hör inte till ett civiliserat samhälles åtaganden.
Och hur rättegången mot Breivik än avlöper står det bortom varje tvivel att han kommer att dömas till lagens strängaste straff. Något annat är inte möjligt.
Jag gissar att Breivik aldrig kommer att se dagens ljus som en fri människa igen, och det kan väl vara rätt åt honom.

Men Majistern är en barmhärtig och civiliserad människa. Därför vill han ersätta Breiviks ‘dödsstraff’ med något ännu hemskare: han är inte värd att dö utan ska brinna i evighet i helvetets heta eld.
Medeltid så att det knakar och sprakar mer än annars i Beelsebubs brasa.

Men hittills har alla människor dött och en dag dör massmördaren från Oslo och Utøya också. Då är hans lidande slut, alldeles oavsett vilka invändningar Majister rättrådig kan ha emot en sådan sak.

Ska Breivik ha spöstraff på fängelsegården varje morgon före frukost också? Hur barmhärtigt och civiliserat är det, i så fall?