this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Vanligt folk – och ovanligt

“Svenska folket har sagt sitt – Expressens Johan Orrenius och Marcus Birro tillhör Sveriges bĂ€sta sportkrönikörer.”
Svenska folket har inte sagt nÄgonting. De som har nominerat JO och Majistern till den mycket interna utmÀrkelsen Guldskölden Àr en supporterförening som kallar sig SvenskaFans.com och som bestÄr av ölhÀvande fotbollsfanataster som hyllar den heliga Bollen och försvarar huliganism och vÄld i samband med fotbollsmatcher.

Majistern har sjĂ€lv vid ett flertal tllfallen uttalat den bisarra synpunkten att det Ă€r supportrarna som â€˜Ă€ger’ ett fotbollslag och att de dĂ€rför har rĂ€tt att bĂ€ra sig Ă„t som de vill pĂ„ arenorna nĂ€r det gĂ„r deras eget lag emot.

“Det Ă€r sĂ„ kallat vanligt folk som röstar och de enda priser som Ă€r vĂ€rda nĂ„got i lĂ€ngden Ă€r de priser man fĂ„r av vanligt folk”, sĂ€ger Majistern med anledningen av nomineringen och jag Ă€r inte frĂ€mmande för tanken att det Ă€r Majistern som har nominerat sig sjĂ€lv.

Med sin vanliga instĂ€llsamma â€˜Ă¶dmjukhet’ tonar Majistern ner sina chanser att vinna Skölden i Ă„r och det Ă€r samma sak som hade han stĂ€llt sig pĂ„ Mariaberget pĂ„ Södermalm i Stockholm och vrĂ„lat rakt ut över RiddarfjĂ€rden: Rösta pĂ„ mig!!

Vad Ă€r det för fĂ„nigt prat om ‘priser man fĂ„r av vanligt folk’? Majistern har tidigare utlovat att han kommer att tilldelas Nobelpriset i litteratur. Om jag har förstĂ„tt honom rĂ€tt kan detta mirakel intrĂ€ffa redan i Ă„r och borde i alla hĂ€ndelser göra det. Och sĂ„ nĂ€sta Ă„r igen och nĂ€sta och…
Majistern har rent av varit hemma hos förra Ärets pristagare Tomas T och tagit mÄtt pÄ diplom och medalj och reserverat ett nödvÀndigt utrymme i den egna bokhyllan.

Men det Ă€r inte öldrickarna i SvenskaFans.com som delar ut Nobelpris. Det gör Svenska Akademien och skulle nĂ„gon komma pĂ„ att kalla dess aderton ledamöter för ‘vanligt folk’?

Hellre en Guldsköld Àn ett Nobelpris, tycks Majistern i alla fall mena i sitt skenheliga krypande för fotbollsklubbarnas sÄ kallade Firmor, det vill sÀga supporterklubbar.