this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

TillÄtet att fuska?

Birro skriver och skriver sina förbannade krönikor om fotboll i Expressen. Han borde allvarligt uppmanas att sluta med det. Det Ă€r ytterligt riskabelt att visa upp sin pyramidala okunnighet pĂ„ det sĂ€tt han gör. Varje dag och ibland till och med fler gĂ„nger Ă€n sĂ„. I synnerhet i det ‘yrke’ Birro kallar sitt.
Klockan fem minuter i sex pĂ„ tisdagkvĂ€llen kallar Birro Portugals anfallsstjĂ€rna Ronaldo för “en bekymrad diva med attitydproblem”. TvĂ„ och en halv timme senare ska vi hylla samme Ronaldo för att han “kastar sig” pĂ„ planen. Och för att “han lipar”. “Svenskar hatar nĂ€r spelare ramlar nĂ€r de fĂ„r en knuff”, skriver Birro ocksĂ„.
Men det gör inte Birro. För han “ramlar sjĂ€lv lĂ€tt ibland”. Birro grĂ„ter ofta ocksĂ„. Han sĂ€ger att han “blir en bĂ€ttre man” dĂ„.
Jag vet inte vilka regler som gĂ€ller i Birros vĂ€rld. Men pĂ„ en fotbollsplan kallas det att ‘filma’ nĂ€r man trillar omkull utan egentlig anledning. Det gör nĂ€stan alla spelare i dag för att fĂ„ en förmĂ„n som de annars inte skulle ha haft. Allra helst en straff. Men en frispark inte allt för lĂ„ngt frĂ„n motstĂ„ndarnas mĂ„l kan ocksĂ„ frĂ€lsa ett lag. Den som har lite flax ocksĂ„ fĂ„r samtidigt en motstĂ„ndare utvisad.
Ett av de mest klassiska exemplen i svensk fotbollshistoria Ă€r nĂ€r Glenn Strömberg den 5 juni 1985 i Sveriges kvalmatch mot Tjeckoslovakien till VM i Mexico faller helt pĂ„ egen hand i straffomrĂ„det: han snubblar pĂ„ sina egna fötter. Och ordnar pĂ„ sĂ„ sĂ€tt en straff till Sverige. “Jag skulle normalt sett ha blivit fĂ€lld”, sa Strömberg efterĂ„t. “DĂ€rför la jag mig innan.”

Fuskare

SĂ„dant kallas Ă€ven medvetet fusk och om domaren uppfattar hĂ€ndelsen rĂ€tt Ă„ker det gula kortet upp. Den mest uppenbare fuskaren kan fĂ„ rött kort direkt ocksĂ„. Men det fattar inte Birro, fast man tycker att han borde göra det. Han kallar sig Ă€ndĂ„ fotbollsexpert. Birro bryr sig inte om nĂ„gon grĂ„ter nĂ€r han ramlar pĂ„ planen. Birro tycker att det Ă€r fint och att “det Ă€r deras konster vi vill se pĂ„ en fotbollsplan”.
Det Àr en löjlig iakttagelse och sÄ att sÀga inte ens en synpunkt. SÄdana spelare som fuskar borde Àgna sig Ät nÄgot annat Àn att lira boll. Kanske kunde de skriva lite skitig förortspoesi frÄn Göteborg i stÀllet?
Sitter Birro dĂ€r framför teven och grĂ„ter med fuskaren ocksĂ„? Det skulle inte förvĂ„na mig. Men om Birro tror att han “blir en bĂ€ttre man” bara dĂ€rför misstar han sig.
Birro hyllar alltid annars den svage i samhÀllet. Man kunde rent av sÀga att Birro har upphöjt svagheten till en dygd och nÄgot att strÀva efter. Men i sin senaste blogg fattar Birro fel igen. DÀr hyllar han i stÀllet styrkan och överlÀgsenheten. Cristiano Ronaldo Àr en av vÀrldens frÀmsta fotbollsspelare. Han borde kunna spela utan att fuska.
Det fÄr de Àgna sig Ät i stÀllet som alltid Àr tvÄ steg efter. Som Birro. Han gömmer sig alltid bakom en ursÀkt eller en undanflykt.

Trillar lÀtt

Jag tycker mig ha mÀrkt att sÀrskilt fotbollsspelare frÄn Italien Àr framstÄende experter pÄ att trilla. Fast det har Birro inte heller förstÄtt. Glenn Strömberg Àr i dag expertkommentator i SVT. Jag tror att han sÀljer kastruller vid sidan om.
För nĂ€rvarande ber Birro “till Gud” att det ska gĂ„ bra för Italien i VM Ă€ndĂ„ trots att mĂ„lvakten Buffon blev skadad i matchen mot Paraguay. Kanske hjĂ€lper det om han grĂ„ter en skvĂ€tt ocksĂ„?