this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

The Crusade is on

Det har varit Jesusmanifestation i Stockholm. Det började med att Majistern, vad trodde du, och Siewert Öholm, vafan nu, Ă€r inte han död? och nĂ„gra andra panelhöns debatterade den viktiga frĂ„gan ‘VĂ€cker Jesus uppstĂ„ndelse i dag?’ i Pingströrelsens Citykyrka.

Majistern tog sĂ„ klart tag i de stora, jag skulle vilja sĂ€ga globala frĂ„gorna och förkunnade att “vi mĂ„ste stĂ€lla oss tillsammans för förnyelse av Guds folk”.
Jag mÄste förstÄ att Majistern med sitt militanta missionerande vill infoga alla religioner i sin egen och med sig sjÀlv som översteprÀst och rent av inkarnerad gud.
Det Àr megalomana ansprÄk av en magnificens som borde fÄ till och med en Siewert att förskrÀckt backa undan.

“Alla mĂ„ste i alla sammanhang stĂ„ fast för det vi tycker Ă€r viktigt – speciellt nĂ€r det Ă€r riktigt och sant”, mĂ€ssade Majistern ocksĂ„ inför jublande Ă„hörare.
Men vem avgör vad som Ă€r ‘riktigt och sant’? Det sa inte Majistern, för han vĂ„gar aldrig sjĂ€lv stĂ„ för vad han sĂ€ger. Men jag kan tala om det för dig: det bestĂ€mmer Majistern. Om du trodde nĂ„got annat?

Sedan blev det bönevandring i ösregn ett varv genom stan, fast Kungsholmen, Södermalm och Vasastan undfick inte nÄden, eller ska jag sÀga att Kungsholmen, Södermalm och Vasastan slapp undan? innan hela det lilla gÀnget samlades i KungstrÀdgÄrden för sjöblöt predikan av Uppsalas egen pastor Uffe.
Han talade bland annat om att “vi lever i en tid som prĂ€glas av mĂ€nniskofruktan, sjĂ€lvuppfyllelse och likgiltighet”.

Det dÀr med mÀnniskofruktan och likgiltighet fÄr stÄ för Uffe. Men nÄgon mer uppfylld mÀnniska Àn Majistern finner du inte pÄ jorden om du ocksÄ grÀver hela vÀgen till Kina. Han Àr sÄ till brÀdden uppfylld av sig sjÀlv att det och sipprar och bubblar ur de svarta handsydda italienska skorna.
Men Uffe glömde att nĂ€mna ordet ‘sjĂ€lvförhĂ€rligande’: annars hade det blivit Ă€nnu mer rĂ€tt. SjĂ€lvförhĂ€rligande Ă€r detsamma som superbia pĂ„ latin. I religiösa sammanhang översĂ€tts detta med ‘hybris’ och Ă€r en av de sju dödssynderna.

Inte ens detta begriper den enfaldige Majistern. Hör Àr bara. Men sÀtt dig ner först, sÄ att du inte skadar dig nÀr du faller handlöst till golvet.

Inte ens kompisarna orkar med den flottigt fjÀskande fjanten.

Innan manifestationen uttalade sig Majistern med tvÀrsÀkert förakt om andra mediers Àn Dagen och VÀrlden idag ointresse för pajasparaden.
Detta fÄr samtidigt bli dagens sprÄkövning för den som Ànnu inte kÀnner sig som en fullfjÀdrad poet och författare i sjÀlvklar Pristagarklass.

Jag tror att Majistern famlar nĂ„gonstans i tomrummet inne i huvudet efter ordet ‘ignorera’ som betyder ‘inte lĂ„tsas om’, ‘tiga ihjĂ€l’, ‘förbigĂ„ med tystnad’, ‘inte ta notis om’, ‘avsiktligt förbise’ &c.
Ignorant kan vara bĂ„de adjektiv och substantiv. Som adjektiv betyder ordet ‘okunnig’, ‘obildad’, ‘ovetande’.
Ignorant som substantiv Ă€r detsamma som en ‘okunnig mĂ€nniska’ eller en ‘analfabet’. Och har du sett pĂ„ fan: dĂ„ landar vi rakt i knĂ€t pĂ„ Majistern!