this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

The Christian Wrong

Det finns en person som heter Ola MÄrtensson. Han Àr politisk redaktör i den illustra och mycket lÀsta publikationen VÀsterviksTidningen. Den Àr moderat och kommer ut i den del av Sverige dÀr jag tror att mÀnniskor Àr mer (fri)religiösa Àn nÄgon annanstans i landet.
DÄ vet man redan frÄn början var nÄgonstans det hela kommer att sluta: pÄ dÄrhuset.

Ola har lÀst Majisterns förstamajtal i Uppsala som publicerades i Livets ords tidning VÀrlden idag i lördags och som jag kommenterade pÄ den hÀr bloggen dagen dÀrpÄ.
Majistern tipsar stolt om Olas artikel pÄ Twitter. För sÀkerhets skull i engelsk översÀttning: Majistern goes international.

Ola var inte nÀrvarande i Uppsala pÄ första maj, men han har den egendomliga frireligiösa förmÄgan att höra röster som talar till honom inne i huvudet. DÀrför hör Ola Majistern, dÀr han stÄr och tuggar gammal möglig skÄpmat i en talarstol pÄ S:t Eriks torg.

DĂ€r borde man sĂ„ klart sluta lĂ€sa. Men du ska fĂ„ nĂ„gra smakprov i alla fall. “Ett tal om kĂ€rleken till mĂ€nskliga relationer – det skulle ju kunna sluta i ett sammelsurium av flum och humbug, men det gör det inte. Det Ă€r Birro som hĂ„ller det, det Ă€r Birro som skrivit det.”

Herregud, Ola mĂ„ste ocksĂ„ ha ett motorfel i huvudet. Han skriver inte sĂ„ vidare vĂ€rst sjĂ€lv, förresten. Eller sĂ„ hĂ€r till exempel: “I stĂ€llet nĂ€rmade sig Birro Ă€mnen som knappt ens tillĂ„ts existera […].”
Som knappt ens tillĂ„ts? Vad Ă€r det för en mening? Som ‘knappt tillĂ„ts’, heter det vĂ€l? Eller som ‘inte ens’.
Det ena eller det andra. Men ingenting mitt emellan.

“Birro ifrĂ„gasĂ€tter […] att vi Ă€gnar oss Ă„t osund egocentrering.” Stackars Ola har inte fattat nĂ„gonting: att det inte finns nĂ„gon mer sjĂ€lvuppfylld och ‘egocentrerad’ person i Sverige i dag Ă€n Majistern.

“Hade talet skrivits och hĂ„llits av en person som lyfte fram den egna förtrĂ€ffligheten […].” Jag tror att jag dör!

Hör hĂ€r ocksĂ„: “UtgĂ„ngspunkten att det finns andra vĂ€rden och ideal som Ă€r högre och bĂ€ttre för oss mĂ€nniskor Ă€n […] det senaste inköpet Ă€r central. Birro försvarar dessa andra ideal, och det med den Ă€ran.”
Och ÀndÄ finns heller ingen i landet som stÀndigt skryter om alla sina svindyra (insydda) svidar och italienska sidenslipsar och handgjorda skor &c. Sniffar Ola ocksÄ lim?

“Svensk media lyssnade föga förvĂ„nande mest […].” Svenska medier lyssnade &c, om jag fĂ„r be! Annars kan Ola ocksĂ„ sluta skriva i tidningar.