this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Skjortan kostar skjortan

NÀr det sparkas pÄ en boll i teve tittar Birro pÄ varje match som sÀnds. Han bara mÄste det. Det verkar som om han inte vet vad han gör nÀr det Àr boll pÄ gÄng.
Birro lever för bollen. Men skulle han dö för den ocksĂ„? Det lĂ„ter sĂ„ nĂ€r han skriver. Men det Ă€r bara snack, sĂ„ klart. Birro brukar schappa med benen pĂ„ ryggen sĂ„ snart the goin’ gets rough.
Nu fĂ„r Birro extra mycket att göra. VM i fotboll sparkar i gĂ„ng i Sydafrika pĂ„ fredag. Sedan hĂ„ller de pĂ„ i en mĂ„nad innan allt Ă€r över den 11 juli. Birro mĂ„ste se allt som sĂ€nds. Ingen match Ă€r oviktigare Ă€n den andra. Nya Zeeland–Slovakien eller Italien–Paraguay. Det Ă€r ingen skillnad. De Ă€r lika viktiga matcher bĂ„da. SĂ€ger Birro.
Men dĂ„ har Birro inte fattat vad fotboll gĂ„r ut pĂ„. Vissa matcher Ă€r viktigare Ă€n andra. Och nĂ„gra lag spelar alltid bĂ€ttre Ă€n de flesta. Jag ser tusen gĂ„nger hellre Spanien–Brasilien och Frankrike–Argentina Ă€n Japan–Serbien. Om jag sĂ„g nĂ„got alls?
Men det gör inte Birro: han mÄste se Slovakien sparka mot Nya Zeeland ocksÄ. Jag lovar att han inte kÀnner namnet pÄ en enda spelare i The Kiwis lag. Inte i de Vita örnarna heller. Vad Àr det dÄ för mening att sitta dÀr och glo?

Ryan Nelsen
The Kiwis
World Cup 2010

Birro Àlskar att hata ocksÄ. Det gör han gÀrna nÀr han ser pÄ fotboll. Jo, han sÀger det sjÀlv. Verkar vara en idiotisk instÀllning, tycker jag. Huliganaktig. Om inte Birro var sÄ skraj av sig: skulle han ocksÄ stÄ dÀr med ett jÀrnrör efter matchen dÄ?
Jag Àr ledsen. Men Birro verkar inte riktigt klok. Det Àr man inte nÀr man tror att meningen med livet Àr att titta pÄ fotboll. Om Birro hade sparkat sjÀlv ÀndÄ. Men han har ju inte ens gjort det.
Det hÀnder att det gÄr för Birro nÀr han tittar pÄ fotboll. Gör det det för alla andra som sitter framför teven? Det vill jag inte tro. Jag menar: tÀnk sjÀlv. Hur skulle det se ut?
Och sÄ klagar snÄljÄpen Birro pÄ att fotbollströjorna som varje sann supporter mÄste ha framför rutan kostar mellan 700 och 1200 kronor. Vad Àr det för ett Àkta tifo?
Och Àn sen? Jag Àger inte en skjorta som kostar mindre Àn 1200. NÄgra Àr dyrare ÀndÄ.
Annars berÀttar Birro mer Àn gÀrna om hur in i helvete rik han Àr. Förresten var det fotbollens fel att Birro alltid var full förut.
Birro Ă€r en bussig typ. Det Ă€r alltid nĂ„gon annans fel. Till och med… bollens.