this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Skam pÄ torra land

Nu har det intrÀffat: Boulevardblaskan har blivit en militant megafon för fanatisk religiös fundamentalism. Det Àr ungefÀr sÄ osmakligt det kan bli.

“Man kan mĂ€ta hur mycket ett land bryr sig om Gud. Man frĂ„gar folk hur viktig de tycker att Gud Ă€r i deras liv och de svarar.”
Det verkar inte vara nÄgon sÀker metod: det hÀnder att mÀnniskor ljuger nÀr de blir tillfrÄgade.

“Enligt sĂ„dana undersökningar Ă€r Gud oviktig för svenskarna. I sjĂ€lva verket Ă€r Sverige enligt dessa tariffer ett av vĂ€rldens mest sekulariserade lĂ€nder.” Tariff betyder ‘prislista’ och jag undrar: vilken Ă€r dagsnoteringen i kronor pĂ„ Gud?
Kan man spela pÄ Gud pÄ nÀtet och hur mycket fÄr man tillbaka dÄ per satsad krona? Kan man spela illegalt med obegrÀnsade insatser i sakristiornas speakeasies?

“Vad sĂ€ger dem om sig sjĂ€lva nĂ€r de vaknar upp i fel sĂ€ng efter att ha varit otrogen pĂ„ konferensen? Är de lika rĂ€ttrĂ„digt ivriga nĂ€r de stĂ„r packade och hĂ„ller in magen och drĂ€glar pĂ„ skorna nĂ€r gymnasietjejerna drar in pĂ„ krogarna?”
Ja, vad sÀger dem? Till sig sjÀlva? Eller tÀnker de kanske? Om sig sjÀlva?
Vad sa honom om sig sjÀlv som för inte lÀnge sedan stod aspackad vid samma bardisk med ett kilo kajal runt ögonen och och sög in kinderna [sic] för att imponera pÄ smÄtjejer medan han kissade pÄ sig?

“Det Ă€r samma sak med Gudshatande grupper som Ă€ndĂ„ Ă€r beredda att ta alla strider som finns för att fĂ„ gifta sig i kyrkan. Fast de egentligen inte vill.”
Vilka ‘Gudshatande grupper’ Ă€r det som Ă€r beredda att mörda för att fĂ„ gifta sig i kyrkan? Jag kĂ€nner inte till en enda. Men sĂ„ umgĂ„s jag inte heller i sĂ„dana kretsar.

“Mitt i detta Gudshatande folk finns det sedan förĂ€ldrar som gĂ€rna reser sig upp ur groggsoffan för att höra av sig till “Ring P1”.”
Men Ring P1 sÀnds pÄ vardagsmorgnar klockan tjugo över nio. Vilka förÀldrar Àr det som dricker grogg sÄ dags och gÀrna reser sig ur soffan för att rÀttshaverera med knÀppa TÀppas? Finns det förrsten nÄgon som dricker grogg i dag?
Eller talar Majistern av egen erfarenhet? Var det samma dÄrar han pratade med i Karlavagnen? Eller brukade han ringa P1 sjÀlv efter tvÄ flaskor Baileys till frukost? Jag skulle tro det.

“Vi stĂ„r lite nostalgiska och leende bredvid de förbannade bussflaken med aspackade ungdomar som drar runt pĂ„ gatorna, inte mĂ„nga Ă€r förbannade över dem. Men Gud, som vi egentligen inte bryr oss om, gör oss skitförbannade.”
Jag stĂ„r inte nostalgisk och leende bredvid nĂ„gra förbannade bussflak vad det nu kan vara för nĂ„got? Fast jag har en nĂ„gorlunda uppfattning av vad ett ‘studenflak’ Ă€r: en lastbil med flaket fullt av nyklĂ€ckta och glada studenter som Ă€ntligen och efter alla Ă„r har sluppit ut ur skolan och dĂ€rför Ă„ker runt nĂ„gra varv pĂ„ stan och vĂ€snas och dricker öl innan var och en gĂ„r hem till sig.

“Jag har inte trĂ€ffat en enda mĂ€nniska som inte har andligt grubbleri. Alla nĂ€r en lĂ€ngtan att lĂ€ra kĂ€nna Gud. OcksĂ„ ateisterna. Kanske allra helst ateisterna. De Ă€r helt absorberade av Gud.”
Nu ljuger Majistern igen. Jag grubblar aldrig över det andliga i livet. Och jag försĂ€krar: jag ‘nĂ€r ingen som helst lĂ€ngtan efter att lĂ€ra kĂ€nna Gud’.
Han finns inte för mig och Ă€r dĂ€rför totalt likgiltig. Gud Ă€r mitt absolut minsta problem: jag kallar mig gĂ€rna ‘ateist’ i brist pĂ„ bĂ€ttre och Ă€r Ă€ndĂ„ inte ‘absorberad’ av Gud och den dĂ€r Hemlige Andre.

Men jag talar inte om för dem som tror pÄ Gud vilka idioter och mindre vÀrda mÀnniskor de Àr och jag försöker inte fÄ nÄgon att tro som jag: det vill sÀga inte alls.
MÀnniskor fÄr tro och tÀnka vad de vill för mig. Och jag krÀver att fÄ göra det ocksÄ. Utan inblandning frÄn nÄgon viktigpetter som tycker annorlunda.
Majistern anser sig vara förmer Àn varje annan mÀnniska: dÀrför gör han tvÀrtom. Han uppmanar de religiösa till korstÄg med ansprÄk pÄ att i sin blankpolerade rustning sjÀlv leda ett heligt krig mot sÄdana som jag.
Det Àr ju oerhört och lika vansinnigt som nÀr han fick för sig att han skulle bli partiledare och ta plats i regeringen! Han som inte ens kan stava och skilja singularis frÄn pluralis eller ett subjekt frÄn ett objekt.
Nej, jag talar inte om en sjuÄring. Jag talar om en mÀnniska som fyller 40 i övermorgon.

Majisterns verklighetsuppfattning pÄminner förfÀrande mycket om den förvrÀngda vÀrldsbilden hos en massmördare i Norge. En mÀnniska kan bli gudsförnekare för mindre.