this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Sist men ändå bäst?

Birro gillar inte breda ränder. Han tycker mycket bättre om smala. Då får det plats fler också. Ränder. På fotbollsspelarnas matchtröjor, alltså. I Birros pyttelilla universum blir det minsta alltid störst och tar det oviktigaste alltid mest plats.

Typiskt ful tröja

Alla vet att Italien är bäst i världen, skriver Birro också. På kläder. På mode, på stilrena, perfekt skurna kostymer, på design, på mat, på konst, på bilar, på fotb…
Ingenting av detta är sant. Italien är bra på mycket, men landet är inte bäst på allting. Det finns det inget land som är. Läsaren kunde också invända mot att ‘kläder, mode och perfekt skurna kostymer’ är ett och detsamma. Men det är sådant man får räkna med när Birro kastar sig över ett tangentbord. Han kan inte bättre.

Tangentbordets
fiende # 1

Förresten spelar Italien inte bäst fotboll i världen heller. Det gör för närvarande Spanien. Även om Italien blev världsmästare i Tyskland för fyra år sedan vet ingen hur det hade gått till slut i finalen mot Frankrike om inte världens då främste fotbollsspelare Zinedine Zidane hade provocerats till ett fult regelbrott av en mycket mer medelmåttig italiensk spelare.
Innan dess hade Italien inte vunnit VM sedan 1982, men då Brasilien med spelare som Zico, Eder, Socrates och Roberto Falcao ändå av många anses vara det bästa fotbollslandslag som någonsin har funnits. Italiens VM-segrar 1934 (på hemmaplan) och 1938 ligger så långt borta ifrån oss att de i dag saknar betydelse. VM i fotboll bör räknas från 1950, då Italien förresten förlorade med 3–2 mot… Sverige. Ett lag som förlorar mot Sverige i fotboll kan aldrig vara bäst i världen.

Nästan fulare ändå

Birro får låta bli att titta på italiensk fotboll den här säsongen: det verkar som om nästan alla lag i Serie A kör bredrandigt i år. Till nästa år måste de fråga Birro först hur han vill ha det.
Det är möjligt att Birro skulle må bättre av att vila sig från bollen ett tag också. Det kan inte vara nyttigt att gråta så där mycket och uppgivet varje gång Totti skjuter åtta meter över eller när Italien spelar oavgjort mot Nya Zeeland och kommer sist i gruppspelet utan att ha vunnit en enda match. Hur mycket bäst i världen är man då?

Inte heller bra