this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

SAOL stavar aldrig fel

“PRIDE har blivit en sorts medial, aggresiv religion. “Den som inte Ă€r med, Ă€r emot.” HĂ€gglund Ă€r landets modigaste politiker.”
SĂ„ twittrade Birro den 2 augusti. Det var vĂ€l inte sĂ„ farligt. DĂ„ var det mycket vĂ€rre att utnĂ€mna Göran HĂ€gglund till “landets modigaste politiker”. Det Ă€r direkt dĂ„rhusmĂ€ssigt, och visar bara att Birro inte har förstĂ„tt vad politik gĂ„r ut pĂ„. Men en guldstjĂ€rna frĂ„n HĂ€gglund blir det nog: the blind leading the blind?
Nu bloggar Birro om Pride igen och sĂ€ger att “det var evigheter sedan folk var sĂ„ arga pĂ„ mig som nu”. Och att “det var verkligen inte meningen”. Det Ă€r klart att det var meningen. Annars kunde han lĂ„tit bli att skriva alls.
Om Birro inte gillar Priderörelsen kan han vÀl lÄta dem som gör det vara i fred. Och Àgna sin tid Ät den himlasÀnda och gudomliga bollen i stÀllet. Men det kan inte Birro: hans förakt för oliktÀnkande Àr inte av denna vÀrlden.
“Pride Ă€r ett maktfullkomligt spektakel, en medial jĂ€tte, en institution […]”, drĂ€mmer han till med i dagens utbrott. Birro har tidigare nĂ€mnt tio andra utsatta grupper i samhĂ€llet som han menar inte Ă„tnjuter samma politiskt korrekta status som HBTQ-rörelsen – fattiga, sjukskrivna, skilda fĂ€der, romer, handikappade, utvecklingsstörda, knarkare, horor, fyllon, psykiskt sjuka – och anklagar i dag PrideanhĂ€ngarna för att med sin â€œĂ€rovördigt uppnĂ„dda maktposition” – ja, han skriver sĂ„; det Ă€r ingenting jag kan rĂ„ för – nonchalera sĂ„dana mĂ€nniskor. Vad gör Birro sjĂ€lv för dessa personer? Förresten Ă€r det inte Prides ansvar och uppgift att Ă€gna sina omsorger Ă„t samhĂ€llets mest kantstötta individer. Det borde i stĂ€llet Göran HĂ€gglund göra desto mer.
För sĂ€kerhets skull har Birro Ă€ven stĂ€ngt sin twitteradress för kommentarer. Men dĂ„ har Birro inte fattat hela grejen: Twitter Ă€r ett slags blogg och dĂ€r ska lĂ€sarna ha “möjlighet att publicera kommentarer i anslutning till [inlĂ€ggen]”. Annars Ă€r det ingen blogg. SĂ„ stĂ„r det i Nationalencyklopedin, och jag tror att den Ă€r mer att lita pĂ„ Ă€n Birro. Man kunde dĂ€rför sĂ€ga att Birro twittrar ohederligt. Eller i varje fall… ojust? Jag Ă€r inte förvĂ„nad.
Om Birro samlar ihop sig sĂ„ pass att han orkar vingla i vĂ€g till Stadsbiblioteket pĂ„ Södra Promenaden i Norrköping kan han slĂ„ upp ordet ‘aggressiv’ i vilken ordbok som helst. Jag skulle rekommendera SAOL: Svenska Akademiens ordlista. Det Ă€r den bĂ€sta.
Om det Àr för lÄngt att gÄ finns den numera pÄ nÀtet ocksÄ: www.svenskaakademien.se/ordlista. Det ord Birro inte kan stava till Äterfinns pÄ sidan 8.