this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Santo non subito!

I morgon ska den pÄve saligförklaras pÄ Petersplatsen i Rom som under 27 Är pÄ Den heliga stolen inte lyfte ett finger för att ingripa mot de mÄngÄriga och grova sexuella övergrepp mot barn som avslöjades under 2010 och som mÄste ha pÄgÄtt Àven under Johannes Paulus II:s tid som pÄve.
Det Àr rent av fastslaget att han sjÀlv aktivt deltog i mörklÀggningen av den vÀrldsomfattande skandalen.

NĂ€r den 58-Ă„rige kardinalen Karol JĂłzef WojtyƂa frĂ„n Polen uppsteg pĂ„ pĂ„vetronen den 22 oktober 1978 var han den förste icke-italienare som gjorde det sedan renĂ€ssansen. Johannes Paulus var en tidigare skĂ„despelare och fabriksarbetare, en kardinal som Ă„kte slalom och paddlade kajak och skrev dikter pĂ„ bergstoppar dit han sjĂ€lv hade klĂ€ttrat: en skönsjungande författare av filosofiska böcker och en sjĂ€lvklar favorit i Vatikanen.
Majistern hyllar ocksĂ„ i en enfaldig krönika med den obildades bakvĂ€nda logik Johannes Paulus II för att han â€œĂ€lskade fotboll” men vet inte att pĂ„ven Ă€ven var en skicklig mĂ„lvakt nĂ€r han var ung och hejade pĂ„ ‘hemmalaget’ Cracovia KrakĂłw samt Ă€ven noga följde de engelska ligalagen Fulham FC och Liverpool FC samt de bĂ„da tyskarna klubbarna FC Schalke 04 och BV Borussia Dortmund.

Men Johannes Paulus, som vid sidan av fotboll Àven en gÄng Àlskade att dansa, var ovÀntat strÀng i moralfrÄgor: han var en ivrig motstÄndare till preventivmedel och abort och avvisade bestÀmt varje krav pÄ att katolska prÀster skulle fÄ gifta sig.
I boken Memoria e identitĂ  sĂ€ger Johannes Paulus att aborter Ă€r “laglig utrotning” och kan jĂ€mföras med utrotningen av judar under andra vĂ€rldskriget samt att Ă€ktenskap mellan homosexuella Ă€r “försĂ„tliga” och ingĂ„r i l’ideologia del male: “ondskans ideologi”.
Ett föredöme pÄ mÄnga sÀtt, tycker Majistern pÄ första parkett i Rom nÀr den pÄve som mer Àn nÀstan nÄgon annan har försvarat den katolska kyrkans mest konservativa budskap ska upphöjas över nÀstan allt förstÄnd av sin eftertrÀdare Benedictus XVI.

Det hade varit mycket mer spÀnnande om Majistern i stÀlllet hade lyft fram Alexander VI Borgia, pÄve mellan 1492 och 1503: en offentlig horkarl och mutkolv och antagligen Àven mördare Àn en skenhelig trivseltomte som Johannes Paulus.
Men det kommer aldrig att intrÀffa: Majitern plöjer som alltid försiktigt med sina tröga oxar i mittfÄran dÀr tiden stÄr still och aldrig nÄgot ovÀntat hÀnder. Som vid tiggarens frÄn Luossas kolmila och i Ivar Los elÀndiga statarromaner. Jag behöver inte ens be om ursÀkt för att jag tycker att det Àr överlÀgset ointressant litteratur.
Den som framhÄller detta som ett slags rÀttesnöre för hur litteratur skrivs bÀst har inte förstÄtt vad konst handlar om.

ÄndĂ„ var Alexander inte helt igenom ond: han hade Ă€ven kulturella intressen vid sidan om och det var Alexander som gav Michelangelo i uppdrag att utföra ritningar för den nya Peterskyrkan.

Giovanni Paolo II kanoniserade 483 personer under sin tid som pÄve och sÄ mÄnga har ingen hunnit med före honom och han saligförklarade 1 340. NÀr han begravdes i Peterskyrkan den 8 april 2005 krÀvde hundratusentals tillresta fantaster att Johannes Paulus omedelbart skulle upphöjas till helgon: Santo subito! Santo subito!

Kyrkan tar i regel lÄng tid pÄ sig för att först salig- och senare eventuellt helgonförklara en person, men den hÀr gÄngen har det gÄtt pÄ rekordtid: en mÄnad efter begravningen inledde Benedictus XVI saligförklaringsprocessen för sin företrÀdare trots att det enligt reglerna ska ha förflutit fem Är efter kandidatens död. Ett pÄvligt PR-trick pÄ hög nivÄ med en bismak av mycket katolsk konservativ kyrkopolitik.

Certainly John Paul was admirable in many ways, sÀger pulitzerprisvinnaren Maureen Dowd i New York Times. Men hon sÀger ocksÄ: How can you be a saint if you fail to protect innocent children?

Huru outgrundliga Àro icke [Herrens] vÀgar? skrev Paulus till romarna. Eller skrÀmmande?