this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

R.I.P.

I onsdags beklagade sig Majistern i tidningen VĂ€rlden idag över att regissören Ulf Malmros “tagit tĂ€ten i en rĂ€tt osmaklig twitter-mobb” mot honom och förbannar Malmros “svans av hatiska mĂ€nniskor”.

Majistern Ă€r sig lik i sin sjĂ€lvömkan och sitt tarvliga bondfĂ„ngeri: sĂ„ snart nĂ„gon tycker annorlunda Ă€n han Ă€r Majistern ‘mobbad’ och ‘ett oskyldigt offer’ för illasinnade mĂ€nniskor.
Kallas Ă€ven ‘tolerans’ och ‘vidsynthet’ pĂ„ Majisterns obefintliga sprĂ„k dĂ€r ingenting betyder det som andra förstĂ„r med ett sprĂ„k – ja, vĂ€rre Ă€n sĂ„: Majisterns sprĂ„k betyder ingenting alls för han saknar varje antydan till nĂ„got som kunde kallas sĂ„.

I dag hoppar tidningens chefredaktör Lukas Berggren pĂ„ lipsillens skenande tĂ„g i en efter vanligheten osmaklig och illa formulerad ledare. “Det Ă€r genialt formulerat, som sĂ„ ofta nĂ€r M Ă€r i farten”, utbrister Berggren och min hund och jag vrider oss av skratt pĂ„ golvet.
Antingen Àr Berggren blind eller ocksÄ bara illitterat i största allmÀnhet?

De som inte delar Berggrens och Majisterns uppfattning kallas nedlĂ„tande för “mobben” och i Malmros “kölvatten kommer flera. Alla har samma mĂ„l; att tysta den röst som pĂ„minner om förfallet.”

Dösnack! Jag har i tvÄ Är Àgnat Ätskillig tid Ät att bemöta Majisterns vansinne. Det Àr nÄgot alldeles annat Àn att tysta nÄgon. Att Majistern inte i nÄgot fall har besvarat kritiken sÀger sig sjÀlvt: det Àr sÄ ynkryggar beter sig.
Utom en gĂ„ng: dĂ„ kallade han mig Jubelidiot! Det Ă€r inte precis vad andra mĂ€nniskor kallar en ‘subtilt kolsyrad’ debatteknik.

Filmregissören Malmros hade jag inte hört talas om förrÀn i onsdags nÀr Majistern gjorde mig uppmÀrksam pÄ hans twittrande.

Med rÀtt bornyr

“Allt detta för att [Majistern] framför ett budskap som man sjĂ€lva inte hĂ„ller med om. Det vittnar i sig om hur intolerant samhĂ€llet har blivit. Att klara av att leva med olika uppfattningar, sida vid sida, Ă€r ju toleransens sjĂ€lva kĂ€rna.”

Bortsett frÄn att sprÄkbehandlingen Àr i majisterklass: det Àr ju Majistern och VÀrlden idag som inte tolerarar att nÄgon uttrycker en annan uppfattning Àn deras.
Majistern och VĂ€rlden idag lever i villfarelsen att de har ensamrĂ€tt pĂ„ att uttala sig i religiösa och moraliska Ă€renden: ‘tolkningsföretrĂ€de’ skulle Majistern sĂ€ga pĂ„ sitt skrattretande uppstyltade sprĂ„k.
Vilka Ă€r det dĂ„ som utgör mobben dĂ€r den “far fram”?

Berggren har Ă€ven med störtsa noggrannhet missförstĂ„tt vad ‘relativism’ och postmodernism innebĂ€r: “I relativismens tidevarv Ă€r inget bĂ€ttre eller sĂ€mre Ă€n nĂ„got annat.”
Det Ă€r ju rena dumheterna. Att det inte finns nĂ„gra ‘absoluta sanningar’ innebĂ€r inte att alla stĂ„ndpunkter Ă€r lika rimliga. Det finns synpunktet som Ă€r felaktiga ocksĂ„.
Och sĂ„ finns det meningar som Ă€r förutfattade. Det Ă€r alltid de farligaste, och du som har lĂ€st den hĂ€r bloggen förut förstĂ„r vilkas ‘meningar’ jag tĂ€nker pĂ„.

Far i frid, skulle jag sÀga. Och kom aldrig tillbaka! Sverige behöver inte er heller!