this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Pladder till pÄsk

I Rom Ă€r pĂ„sken “inte en stĂ€ngd, död, barsk högtid som det var i Sverige förr, nĂ€r allt var stĂ€ngt, nĂ„gon hade dragit en filt över mellanölen i affĂ€ren och barnfamiljerna tog meningslösa promenader vid sjön dĂ€r i förorten”.
Det Ă€r Majistern som lĂ€xar upp efterblivna svenskar igen. Men sĂ„ ser pĂ„sken inte ut i Sverige i dag: nĂ€r “allt var stĂ€ngt” Ă€r sĂ„ lĂ€nge sedan att dĂ„ var Majistern inte född och var mellanölet fortfarande en nymodighet i landets livsmedelsbutiker.
I dag firar nÀstan ingen pÄsk i Sverige som man gjorde förr: högtiden har, precis som julen, förlorat det mesta av sitt religiösa innehÄll och Àr i dag en helg bland flera andra. Det Àr mÀrkligt att Majistern inte har lagt mÀrke till det.
Men Majistern tar fortfarande “lĂ„nga promenader med hĂ€nderna pĂ„ ryggen”. SĂ„ dĂ€r som alla svenskar Ă€nnu gör trots att nĂ€stan allt Ă€r öppet och mellanöl sĂ€ljs Ă€ven pĂ„ lĂ„ngfredagen numera?

I Italien â€œĂ€r tron levande”, mĂ€ssar Majistern vidare. “Det finns ocksĂ„ en stor dos tvivel i mĂ„ngas tro och det gillar jag.” Antingen har Majistern fĂ„tt ocksĂ„ detta om baktassen, eller vet han inte vad det Ă€r han sĂ€ger. Och av Majisterns eget ‘tvivel’ syns och hörs aldrig nĂ„gonstans ett spĂ„r. Det gör i stĂ€llet stĂ€ndigt desto mer hans förakt för mĂ€nniskor som inte tror pĂ„ samma sĂ€tt som han.

Nu har dessutom topplocket gĂ„tt dĂ€r nere i Rom: “I Sverige ligger “katolik” ungefĂ€r i samma popularitetsnivĂ„ som massmördare.”
Det Àr ett anmÀrkningsvÀrd uttalande som dessutom Àr sÀllsynt illa formulerat. Katolska kyrkan i Sverige uppskattar antalet katoliker i landet till cirka 150 000 och det Àr inte kÀnt att nÄgon enda av dessa har förföljts eller pÄ annat sÀtt behandlats illa pÄ grund av sin religiösa tro under i varje fall de senaste tvÄhundra Ären.
Den som pÄstÄr nÄgot annat ljuger. I Sverige Àr det inte mÄnga som bryr sig om vad andra mÀnniskor tror eller inte tror, men en gÄng var det vanligt i Italien att brÀnna folk pÄ bÄl för att de inte till alla delar omfattade den rena katolska lÀran.
Detta kunde Majistern kanhÀnda Àgna en förströdd tanke nÀr han dricker sitt sublimt kolsyrade vatten till bibelsvart kaffe i en perfekt cirklad kopp pÄ Campo dei Fiori i Rom och granne med Giordano Bruno.

Nu struntar jag i det hÀr och sticker till Stockholm.

Campo dei Fiori med staty av kÀttare