this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Hur stÄr det still?

“Jag har ballar nog att stĂ„ för det jag skriver.” Det Ă€r storballen Birro som fotbollsbloggar i Expressen. Det Ă€r en sak att stĂ„ för nĂ„got som Ă€r vĂ€rt det besvĂ€ret. Men man kan stĂ„ för sĂ„dant som saknar varje form av substans och sprĂ„klig stringens ocksĂ„. Om man inte begriper bĂ€ttre. Det Ă€r det Birro gör: stĂ„r för dumheten och enfalden. Sin egen. Hela tiden. Och han Ă€r stolt över det!
Birros sprĂ„k Ă€r generande torftigt. Skitigt, rent av. Ingen talar mer om ‘tangentrunkare’ och ‘jĂ€vlar med russinballar’ Ă€n han. Andra etiketter Birro gĂ€rna klistrar pĂ„ andra Ă€r sĂ„ tarvliga att jag inte vill upprepa dem hĂ€r. Birro hatar inte mindre Ă€n dem han sĂ€ger hatar honom. Ballar Ă€r annars det ord Birro anvĂ€nder mest. Det hade nog dr Freud kunnat sĂ€ga nĂ„got om.
Birro Ă€r en lipsill och rĂ€ttshaverist som anser att han Ă€r förföljd. Det Ă€r han alltid. I Let’s dance var det Tony Irving som förföljde. NĂ€r Birro bloggar om bollen Ă€r alla som inte hĂ„ller pĂ„ författarens favoritlag Roma idioter. Efterblivna, rent av. Avskum och skalbaggar och mediala luder. Birro föraktar innerligt alla som inte tycker som han. Birro ser kort sagt ner pĂ„ allt som inte Ă€r Birro.
Det Ă€r alltid lika obehagligt med mĂ€nniskor som flĂ€ker ut sitt privatliv överallt. Och inte bara sina egna liv utan Ă€ven familjens och i synnerhet barnens, om sĂ„dana finns. En pajas som heter Schulman och bloggar mer Ă€n vad som kan anses vara riktigt frĂ€scht om dottern Charlie i konkurrentbladet Ă€r bara ett exempel. Charlie? Varför heter alla sĂ„ konstigt nu för tiden? Charlie: det heter ju pojkar mest. Och hundar. NĂ€sta generation kommer att heta Havanna och Dakota, Texas och Saratoga. Varför MockfjĂ€rd och Dalsland inte duger lika bra vet jag inte. Tutti Frutti och Money Honey. NĂ€r man lika gĂ€rna kunde döpa ungarna till Charlie Truck och Jolly Bob. Styrman Jansson och Flirtige Knut. Amerikanskt Ă€r bĂ€st: gĂ€rna Dylan och Latoya och Prince. Varför inte nĂ„got helgjutet svenskt i stĂ€llet? Vad Ă€r det för fel pĂ„… E-Type?
Birro spelar i samma gÀrsgÄrdsserie som Schulman: han krÀnger till och med katten i sin blogg. Som om bloggare Birros liv skulle vara mer intressant Àn nÄgon annans. Men det ser inte Birro. Det kan han inte, för Birro ser bara sig sjÀlv. Blind, det Àr resten av vÀrlden, som saknar Birros klarsyn.
Birro Àr unik i nÀstan varje avseende. Han Àr alkis. Men har hoppat av rödvinskarriÀren. Han Àr före detta alkoholist och numera Àven anonym sÄdan. Birro Àr pappa. Det finns det ingen annan i hela vÀrlden som Àr. Han gillar italiensk fotboll. Det gör bara Birro. Och han har reumatism. Birros fru har haft missfall. TvÄ gÄnger. Det Àr kring dessa saker Birros hela liv kretsar och han skriver sina usla krönikor om. Det finns ingen mÀnniska det Àr mer synd om Àn Birro. Inte ens han pÄ korset hade det lika jÀvligt. Sa jag att Birro Àr frÄn Göteborg?
Birro Ă€r katolik och djupt religiös. Tror han. Jag Ă€r inte lika sĂ€ker som han pĂ„ den saken. Birro vill ‘revolutionera’ katolicismen. Men hans invĂ€ndningar mot den egna tron Ă€r desamma som Luther spikade upp pĂ„ kyrkporten i Wittenberg för snart 500 Ă„r sedan. Birro: mer förvirrad Ă€n de flesta och alltid sist med det Ă€ldsta.

För tidigt ute?

Birro upptrĂ€der som expert pĂ„ fotboll i Expressen och Ă€ven ibland i radio och tv. Det Ă€r obegripligt. Birro kan ingenting alls om fotboll. Han pĂ„stĂ„r att han skriver ‘passionerat’ om bollen. Jag vet inte var han har fĂ„tt den missuppfattningen ifrĂ„n. Birros maniska förtjusning över Roma och italienska serie A stavas inte fascination – utan fanatism. Ordet fascism ligger ocksĂ„ nĂ€ra till hands. I den meningen Ă€r Birro en farlig mĂ€nniska. Jag tror att Birro Ă€ven Ă€r en mycket otĂ€ck person. Bittra mĂ€nniskor brukar vara det. Birros favoritplagg Ă€r Romas matchtröja och han klĂ€r ut sin 14 mĂ„nader gamle son i samma rödlila mundering. Grabbens tröja Ă€r Ă„tta storlekar för mycket och har nummer 10 pĂ„ ryggen. Samma som farsans och Romas bĂ€ste spelare nĂ„gonsin.
Det hĂ€r Ă€r vĂ„r seger. SĂ€ger Birro nĂ€r Inter har besegrat Barcelona med 3–1 i den första semifinalmatchen i Champions League. VĂ„r? Jag sĂ„g matchen i min dator men kunde inte nĂ„gonstans upptĂ€cka Birro pĂ„ San Siros grĂ€smatta. Lirar Birro i samma pĂ„hittade snedsparkargĂ€ng som Ohly?
Birro publicerar Ă€ven varje vecka sin sjukjournal i Expressen. Han Ă€r beredd att sjunka hur lĂ„gt som helst bara han tjĂ€nar nĂ„got pĂ„ det. Pengar Ă€r det Birro Ă€r ute efter mest. Han Ă€r alltid den förste att ta Ă„t sig Ă€ran för andras insatser. I PĂ„ spĂ„ret senast var de tvungna att hitta pĂ„ en frĂ„ga om fotbollsspelare frĂ„n Göteborg för att Birro skulle svara rĂ€tt pĂ„ en enda frĂ„ga. Sedan var det han som berömde sig mest för att kollegan i kupĂ©n knĂ€ckte motstĂ„ndarna alldeles sjĂ€lv och sĂ„g till att laget segrade till slut. FörfĂ€rligt. “Malou Ă€r fyrans finaste fönster just nu”, twittrar Birro kl. 12.40 den 14 april. Mindre Ă€n en timme efter att han har krĂ„mat sig hos tanten i Efter tio. Strongt.
Birro kan inte skilja ett adjektiv frÄn ett verb och han stavar som en kratta. Han har inte fattat att det finns en mening i att ord sÀtts samman i en viss ordning. De eller dem, före eller innan? SÄdana saker. Birro har som vanligt inte en susning. Det Àr svÄrt att inte tycka lite synd om Birro.
“Jag gillar moraliska rĂ€ttesnören”, trumpetar Birro ocksĂ„. Och han Ă€r sjĂ€lv en blytung moralist. Bara det att han hĂ„ller moralens fana sĂ„ högt att det syns att han Ă€r naken under. En trĂ„kigare och mer sjĂ€lvupptagen mĂ€nniska Ă€n Birro Ă€r svĂ„r att hitta. Skulle vara Ranelid, i sĂ„ fall: han tar sig sjĂ€lv pĂ„ lika blodtörstigt allvar som Birro.
Hör hĂ€r: “Nu sitter jag pĂ„ tĂ„get mot Stockholm. Jag Ă€r en ambassadör för mig sjĂ€lv, för min kĂ€rlek till Roma, för min oerhörda kĂ€rlek till min familj. Jag reser i kostym. Alltid. Det handlar om respekt.” Respekt för vadĂ„? Konduktören? Lokföraren? Andra resenĂ€rer? De skiter vĂ€l i vad Birro har för paltor pĂ„ sig. Flottigare kan det nog inte bli. Jag fĂ„r ont i huvudet nĂ€r jag lĂ€ser Birro.
Men det fanns en gÄng nÀr Birro satt i nerpissade kalsonger i en kvart i Kortedala. SjÀlvrespekt?
“Pöbeln rycker nĂ€rmare och nĂ€rmare. MĂ„ste bli bĂ€ttre pĂ„ att hĂ„lla mig borta frĂ„n flugsvamparna som alltid vĂ€xer runt skogens allra vackraste trĂ€d.” Skogens allra vackraste trĂ€d: sĂ„ beskriver bara den sig sjĂ€lv som har förlagt fjĂ€rrkontrollen till förstĂ„ndet. Och Birro har aldrig sett en Amanita pantherina. Bör inte Ă€tas. Men vadĂ„: jag kĂ€nner ingen som Ă€ter tall och björk heller.

Satans snygg i skogen.

En unge som heter Milo Santoni Totti. Mamman Ă€r finska, men grabben fick inte heta Juha eller Markku för det. Och en hankatt som heter… Stella. Herregud. Nu förstĂ„r jag bĂ€ttre varför en karl som snart ska fylla 40 grĂ„ter i baksĂ€tet pĂ„ en taxi för att Roma har slagit Lazio med 2–1. Patetiskt.

Nr 10. PĂ„ riktigt.