this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Olaga hot

Den amerikanske affÀrsmannen Thomas DiBenedetto har tillsammans med den italienska banken UniCredit köpt sextiosju procent av fotbollsklubben AS Roma för cirka 70 miljoner euro eller 625 miljoner kronor.
Italiens tidigare förbundskapten Marcello Lippi tycker att det Àr bra att Roma har sÄlts till USA och han kan fortsÀtta att sova lugnt om nÀtterna: Majistern hÄller med.
Men det gjorde Majistern inte för ett halvĂ„r sedan. DĂ„ föraktade han Ă€nnu allt som kunde stavas makt och pengar i samband med fotboll och menade att det Ă€r supportrarna som Ă€ger en klubb och Ă€ven har “tolkningsföretrĂ€de”, vilket Ă€r ett i sammanhanget olyckligt ordval: tolkningsföretrĂ€de Ă€r ett begrepp inom arbetsrĂ€tten som innebĂ€r att ena parten i ett avtalsförhĂ„llande har ‘företrĂ€de att tolka ett oklart avtal i avvaktan pĂ„ ett avgörande i domstol’.
Men supportrarna – Majistern kallar dem med stĂ€dse militant tonfall för ‘vi fotsoldater’ fast det var lĂ€nge sedan nu som Majistern söp och skrek och slogs pĂ„ norra stĂ„ – har inget kollektivavtal med fotbollsklubben. Eller om det Ă€r tvĂ€rtom och supportrarna som Ă€ger klubben och dĂ€rför kunde betcknas som arbetsgivare: klubben har inget sĂ„dant juridiskt bindande avtal med Ă€garen/arbetsgivaren heller. Majistern borde gĂ„ hem och lĂ€sa pĂ„ bĂ€ttre.

PĂ„ senare tid har begreppet ‘tolkningsföretrĂ€de’ kommit att missbrukas i alla möjliga sammanhang till att betyda att en person (eller en grupp av personer) tar sig rĂ€tten att bestĂ€mma att deras tolkning av verkligheten Ă€r den rĂ€tta och riktiga (och dĂ€rmed ‘objektiva’) sanningen och marginaliserar dĂ€rför varje annan mĂ€nniska och Ă„sikt till subjektiva ytterligheter.
Majistern anser sig ha “tolkningsföretrĂ€de till sitt eget liv” och den ‘rĂ€tten’ Ă€r det vĂ€l ingen som vill ta ifrĂ„n honom Ă€ven om det inte handlar om att ‘tolka’ i den mening Majistern noggrant har missförstĂ„tt saken.
Han anser att han har rĂ€tt att framföra vilka stolligheter som helst och sedan ska alla som inte tycker likadant som han hĂ„lla kĂ€ften, för det Ă€r Majistern som har ‘tolkningsföretrĂ€de’ till… ja, till vad? Jag tror att det Ă€r sig sjĂ€lv och sina Ă„sikter han menar, för det gör Majistern alltid.
Men det Ă€r inte samma sak som i arbetslivets avtalsförhandlingar. Ingen kan i den meningen ha ‘tolkningsföretrĂ€de’ till en Ă„sikt: det finns alltid nĂ„gon som tycker annorlunda och sedan kan Majistern stĂ„ dĂ€r och hojta om företrĂ€de och att det bara Ă€r han som har rĂ€tt och att alla andra Ă€r idioter. Majistern borde Ă€ven tĂ€nka pĂ„ att om han â€œĂ€ger tolkningsföretrĂ€de till sitt eget liv” sĂ„ gör varje annan mĂ€nniska det ocksĂ„, och ingen Ă€ger mer företrĂ€de Ă€n den andre.
Och vilken arbetsdomstol ska avgöra om det Ă€r du eller Majistern som har brutit mot ett kollektivavtal som inte existerar? Det Ă€r samma sak med en fotbollsklubb och dess supportrar: det finns inget juridiskt bindande avtal mellan dem som kunde motivera att det urvattnade och mycket missförstĂ„dda begreppet ‘tolkningsföretrĂ€de’ anvĂ€nds.

KÀrleken till ett lag Àr en grundlag, skriver Majistern ocksÄ och den som vill vara noga kunde anmÀrka att han har fel Àven i detta. Majistern kan inte bÀttre vilket framgÄr Ànnu tydligare av följande tolkningsföretrÀdda synpunkt: KÀrleken till laget Àr en av byggstenarna i vÄra liv.

Majistern Ă€r “stolt över att de vill köpa just hans klubb” och inte Juventus, Inter eller Lazio. “Det Ă€r passionen hos oss [sic] i Roma som lockar.” Eller för att prislappen dĂ„ hade varit en annan och mycket större?

“Vi Ă€r med dig, DiBenedetto. Hela vĂ€gen. Tro inte annat”, trumpetar Majistern som vore det honom och inte fotbollsklubben AS Roma en amerikansk investerare har köpt. Men Majistern vore inte den ynkrygg han Ă€r om han inte mitt i all sin flottiga vĂ€lvilja bifogade den hotfulla varningstexten: “Ett rĂ„d dock. Svik oss inte. VĂ„r kĂ€rlek Ă€r stor. VĂ„ra drömmar nĂ„r lĂ„ngt. Bara vĂ„rt minne nĂ„r lĂ€ngre…”

Majistern hade lika gÀrna kunnat sÀga: Jag vet var du bor och dina barn ocksÄ. I Sverige kallas sÄdant för olaga hot och kan i vÀrsta fall ge fÀngelsestraff.

Ny flagga över Stadio Olimpico i Rom