this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Och det skulle du med

NĂ€stan alla ordkonstnĂ€rer har försökt mĂ„la en rĂ€ttvis bild av [FC Barcelonas anfallsgeni Lionel] Messi. Jag ocksĂ„, skriver Majistern efter Champions Leaguefinalen mellan Barcelona och Manchester United FC och vi förstĂ„r att Majistern numera Ă€ven kallar sig artist… ja, till och med konstnĂ€r i författarbranschen.
Om jag inte redan satt ner skulle jag trilla ur skorna av gapskratt och det skulle du med.

SÄ hÀr svarade Majistern en gÄng pÄ frÄgan om han skulle resa hundra Är framÄt eller bakÄt i tiden om han fick vÀlja:
– BakĂ„t sĂ„klart! Jag skulle bara gĂ„ runt, i snygga sekelskiftesklĂ€der. Jag skulle gĂ„ och titta i bokfönster och trĂ€ffa Strindberg. Nu i efterhand vet vi vem han var.

Majistern hyllar i dag Barcelona i varje tonart, men det har han inte alltid gjort. Majistern har tidigare med föraktfullt tonfall talat om Barcelona som “ett spektakel” och sagt att “lögnen om Barcelona som bĂ€st i vĂ€rlden lever kvar, som en tunga mot lyktstolpen, som skit under skorna”.
NĂ€r ska Majistern en enda gĂ„ng stĂ„ för en Ă„sikt han för fram – ocksĂ„ om det Ă€r nĂ„gon annans?

I höstas tippade passionerade fotbollsexperten Majistern med klockren tontrÀff Barcelona som femte lag och Man United som sjÀtte i Ärets Champions League.
OrdkonstnĂ€ren spĂ€dde pĂ„ med att kalla Uniteds trĂ€nare Sir Alex Ferguson för “fyllenĂ€san”. Det Ă€r inte artisteri: det Ă€r att dratta pĂ„ Ă€ndan i en hink med vatten.
SjĂ€lvklar vinnare var Real Madrid CF med Chelsea FC och AC Milan som frĂ€msta utmanare. Och ingen skriver bĂ€ttre om fotboll &c…?

Det Àr det som Àr problemet med Majistern: han hÄller alltid med den som talade sist. Majistern flyter som ett stycke drivved med strömmen och bryr sig aldrig om att skaffa sig en egen uppfattning. Vad som helst fÄr duga, och dÄ fÄr man inte vara sÄ noga med vare sig sanning eller konsekvens heller.
Det Àr bara i en frÄga Majistern biter sig fast som en bulldogg vid universums sista toffel: den italienska fotbollens totala överlÀgsenhet över all annan fotboll. Bara det att dÀr har Majistern ocksÄ fel. Det finns inga som spelar trÄkigare och mer fantasilöst förutsÀgbar fotboll Àn lagen i italienska Serie A. Och ingen mer Àn Majistern skulle sprattla emot nÀr jag sÀger att vÀrldens bÀsta fotboll spelas i engelska Premier League.
Eftersom ingen annan Ă€n han vet nĂ„got om italiensk fotboll anser Majistern det Ă€ven vĂ€rt att pĂ„peka att “1987 var det inte mĂ„nga i Sverige som ens visste vilka lag som spelade i Italien”.
Det Àr sÄ dumt att det inte förtjÀnar nÄgon ytterligare kommentar.

Och var finns logiken i den hÀr meningen: Om det finns liv pÄ andra planeter och dessa liv Àr överlÀgsna oss i allting, skulle deras fotbollslag ÀndÄ fÄ stryk av Barcelona.
Jag vet inte hur det fungerar, men det verkar som om Majisterns hjÀrna rör sig i rasande fart Ät fel hÄll hela tiden.
Det Àr vÀl dÀrför Majistern kan skriva om den svarta hesa rymden ocksÄ, trots att det Àr knÀpptyst i universum: dÀr finns ingen luft och dÀrför hörs inte ens ett skrovligt krax dÀr ute.

Det Àr viktigt att vara en vÀrdig förlorare. Skadeglada vinnare Àr det vÀrsta som finns. SÀger han som alltid stÀller sig pÄ vinnarens sida och hÄnflinar elakt Ät förlorarna.
Majistern ger bara sken av att hĂ„lla sig framför och ange takten nĂ€r han i sjĂ€lva verket fjantar efter: det behövs ju bara att man oavbrutet vĂ€nder sig om och rĂ€ttar stegen efter publiken. Det Ă€r just vad Majistern gör hela tiden – med smĂ„ försiktiga huvudvridningar.