this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Objektivitet var ordet, sa Bull

Den allvetande Birro babblar boll i TV4:s Nyhetsmorgon. Gissa om vad. Han vidhĂ„ller med en alltmer tröttsam halsstarrighet att Zlatan har “rört sig uppĂ„t” i sin karriĂ€r: frĂ„n en kass klubb i Spanien till ett mĂ€starlag i Italien. Men dĂ€r har Birro fel: en spelare som mest satt pĂ„ en bĂ€nk pĂ„ Camp Nou i Barcelona kan inte utan vidare utföra mirakel pĂ„ Stadio Guiseppe Meazza aka San Siro i Milano.
Fotboll Àr dessutom ett lagspel, vilket verkar ha undgÄtt Birro alldeles. Han pÄstÄr att Milan numera bara har e n spelare i laget , och de andra tio lika gÀrna kan sitta bredvid och titta pÄ nÀr Zlatan spelar boll med vassa armbÄgar och fula efterslÀngar.
Birro har svart kostym, slips och vit skjorta pÄ sig i dag. Av respekt för programledare Saft och den dÀr Lill-Babstjejen? Solbrillorna och den svarta tröjan under kavajen har Birro bestÀmt glömt pÄ hotellrummet, eftersom han försov sig pÄ morgonen och kom en halvtimme för sent till jobbet. Tur att han fick kalasa pÄ krÀftströmming och kryddost med programledarna i studion, för Birro missade gratisfrukosten pÄ hotellet ocksÄ.
Men nÀr det Àr matchdags hemma i den nedsuttna soffan Àr det en alldeles annan klÀdkod som gÀller. DÄ ser Birro hur sunkig ut som helst. Och lika löjlig.
Milan Ă€r ett mycket bĂ€ttre lag Ă€n Barcelona, maler Birro pĂ„ likt en pĂ„tĂ€nd papegoja i Panamas djungel. De har vunnit hur mycket mer som helst Ă€n Barcelona. De som sĂ€ger nĂ„t annat vet inte ett dugg om fotboll. – Nej, just det. Bara Birro vet. Alltid. Each and every time. De som inte tycker som Birro kallas idioter och beskylls för “pöbelfasoner” av alltid lika tolerante och bussige Birro.

Töntig tevetittare
i matchmundering

I samma Nyhetsmorgon var ‘sportexpertpanelen’ en timme tidigare enig om att Zlatan fick lĂ€mna Spanien och Katalonien för att han Ă€r för “kaxig” och inte “tillrĂ€ckligt ödmjuk” för att passa in i Barcelonas spelstil och gemenskap vid sidan av planen. Man kunde möjligen Ă€ven uttrycka saken sĂ„, att Zlatan Ă€r en ‘mobbare’ och â€˜Ă¶versittare’. Kanske Ă€r han mer en trĂ€slev Ă€n den skarpaste kniven i lĂ„dan ocksĂ„?
Birro verkar vara av samma sort: en lÄngsint och hÀmndlysten översittare.
Birro bara spelar ödmjuk. Men det har han ingen anledning att göra: sÄ jÀvla mÀrkvÀrdig Àr han inte. NÀr ska Expressen och alla andra tidningar dÀr Birro tillÄtes hÀrja fritt fatta det? Att TV4 aldrig kommer att göra det kan vi vara övertygade om: dÀr Àr allihop likadana sjÀlva.
Det Ă€r sĂ„dana mĂ€nniskor jag brukar kalla… skitstövlar: de som har en liten Hitler i magen. Ajöss med dem. Om jag fĂ„r be?
Det spelas för övrigt bĂ€ttre boll i Spanien och England och kanske Ă€ven i Tyskland Ă€n i Italien. Det Ă€r de flesta bedömare överens om. Bara Birro hĂ„ller fast vid [Italien och] Milano som ‘vĂ€rldens medelpunkt’. Likt en bulldogg vid universums sista toffel: om det inte Ă€r Italien, sĂ„ Ă€r det… ingenting. Kallas Ă€ven objektivitet av dem som förstĂ„r sig pĂ„ sĂ„dant.