this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

NĂ€r vansinnet galopperar

Har Expressen fÄtt fnatt alldeles? Nu rÀcker det inte lÀngre med att Birro Besserwisser bloggar enfaldigt om bollen varje dag och skriver sjÀlvupptagna krönikor i samma tidning alldeles för ofta. I dag slÄr bÄde han och Expressen nÄgot slags inofficiellt svenskt rekord i kladdig sjÀlvömkan blandad med lika svulstig som motbjudande narcissism.
Birros flickvĂ€n ska föda barn pĂ„ tisdag, vilket inte kan ha undgĂ„tt nĂ„gon av Expressens lĂ€sare för det har Birro tjatat om sĂ„ gott som dagligen i ett halvĂ„r nu, bĂ„de i bloggen och i krönikan. Och sĂ„ i dag, med en rubrik i nĂ€rapĂ„ vĂ€rldskrigsstorlek, publicerar tidningen “Marcus Birros hyllning till Jonna”. Med stor bild, dĂ€r bĂ„da flinar fĂ„nigt och Birro har fotbollströja pĂ„ sig. Jag tror inte att han har nĂ„gra andra klĂ€der och han spökar ut sin son i samma grĂ€sliga mundering ocksĂ„.
Det Àr vÀl fint att Birro förklarar flickvÀnnen sin kÀrlek. Det borde kanske fler Àn han göra lite oftare. Bara det att Birro tar i sÄ man tror att hÀngslena ska gÄ mitt itu. DÄ Àr det svÄrt att riktigt tro pÄ vad han sÀger. Och i Expressen?? Sjukare kan det nÀstan inte bli.
Jag har inte sett att tidningen tidigare publicerat sÄdana artiklar varje gÄng en medarbetare ska fÄ barn. Men nu har det journalistiska genombrottet alltsÄ intrÀffat. Och som det intrÀffade sedan: det Àr uppenbart att smaklösheten saknar grÀnser pÄ Expressens redaktion.
Det Àr Àven möjligt att Expressen har gjort sig skyldig till ett övergrepp mot Birro genom att publicera artikeln. Han har visserligen sjÀlv skickat den till tidningen och bett om att fÄ den publicerad. Men om inte Birro sjÀlv inser det vansinniga i ett sÄdant företag borde Expressen ha gjort det. Jag trodde att det var dÀrför man hade redaktörer. Nu hamnar artikeln i stÀllet i arkivet under rubriken Lyteskomik, ofrivillig.
Bara Birro tycker pĂ„ sin egen blogg “att det blev riktigt fint”. Och ‘gungar’, förstĂ„s. StĂ€ndigt denne ansiktslöse pĂ„hejare: “Det blev verkligen riktigt fint! Du ÄR fantastisk!” Jag tycker att ‘gungar’ borde söka hjĂ€lp i stĂ€llet. NĂ„gon som kallar sig Maskroskvinnan kunde följa med ‘gungar’ till kliniken. Hon Ă€r en lika urskillningslös och underdĂ„nig beundrare av Birro som han.

Birro kallar ordföranden i det italienska fotbollförbundet, Giancarlo Abete, för dess “kejsare Nero”, vilket kanske inte Ă€r den mest lĂ€mpade jĂ€mförelsen av flera skĂ€l. Abete har varit förbundets ordförande i 20 Ă„r, men Nero var bara kejsare i 14 innan han tog livet at av sig Ă„r 68. Nero har Ă€ven gĂ„tt till historien som en av de mest avskyvĂ€rda personerna i kejsardömets historia: man kunde sĂ€ga att han har blivit sjĂ€lva sinnebilden för det romerska kejsarvansinnet. Bara Caligula (kejsare 37–41) och vĂ€rsta rötĂ€gget Heliogabalus (218–222) kan konkurrera.
Om Birro ville tryffera sin framstĂ€llning med personer ur den romerska kejsarhistorien hade han hellre valt Marcus Aurelius (161–180) som var kejsare i… just det, nĂ€stan exakt 20 Ă„r. Marcus Aurelius rykte Ă€r ocksĂ„ avsevĂ€rt bĂ€ttre Ă€n Neros: kanske Ă€r han rent av den romerske kejsare som har beundrats mest av eftervĂ€rlden.
Att kalla en person för Nero Àr fortfarande en grov förolÀmpning mot vem som helst.

DÄlig förebild