this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Mig lurar ingen

NÀr Birro fÄr en rÀtt ogillande recension blir den sÀrdeles snarstuckne Birro förbannad. Och sÀtter sig genast ner för att kommentera kritikerns omdömen. Det bör en författare akta sig för. Det kan bara gÄ Ät ett hÄll: Ät helvete.

Fly förbannad

Birro kallar nedlĂ„tande recensenten för “fru Norin” som om hon var nĂ„gon vem som helst frĂ„n gatan som hade blĂ€ddrat lite i Birros senaste bok och fĂ„tt för sig att skriva om den. Det Ă€r inte sĂ„ man bemöter kritik. Fru Norin heter Marie i förnamn och har under femton Ă„r bland annat publicerat flera diktsamlingar och tvĂ„ romaner. Hon Ă€r Ă€ven handledare vid författarutbildningen LitterĂ€r gestaltning vid Göteborgs universitet.
Men Birro har Ă€ven missförstĂ„tt flera andra recensioner. Han inbillar sig – eller försöker ge sken av – att varje kritiker hyllar honom och hans senaste bok över alla grĂ€nser. Fast det har jag Ă€nnu inte sett nĂ„gon som har gjort. Vem Ă€r det Birro försöker lura? Sig sjĂ€lv? Mig? Eller juryn för Augustpriset?
Jag undrar ocksĂ„ över det dĂ€r med “det anala”: det var kanske inte den bĂ€sta metaforen att anvĂ€nda i sammanhanget. Men sĂ„ har jag aldrig lĂ€rt mig att skriva heller. Jag tror inte att det tjĂ€nar sĂ„ mycket till. If you ain’t got it, you’ll never get it. Jag tror att det var Charlie Parker som sa sĂ„ om att spela jazz. Detsamma borde gĂ€lla om varje annan konstform: författande, musik, mĂ„leri, &c. Det Ă€r uppenbart att Birro aldrig bör komma i nĂ€rheten av ett piano och en palett. NĂ„gon borde ha tagit ifrĂ„n honom pennan för lĂ€nge sedan ocksĂ„.
Fast jag tror att Marie har rÀtt i alla fall. Birro kan inte skriva. Men av nÄgon anledning har nÄgon fÄtt honom att tro det. Och nu marknadsför han sig sjÀlv med en energi som ingen annan i vÄrt samhÀlle i dag. Ranelid mÄ ha sprungit eller inte sprungit 100 meter pÄ 10, 71: hÀr blir han efter i alla fall. Men det Àr Ànnu bara Birro som tycker att Birro Àr bra. För att inte sÀga: bÀst. Ett slags övermÀnniska av den sort som senast förfulade vÀrlden under första hÀlften av det förra Ärhundradet.
VadĂ„? Birro har inte ens förstĂ„tt hur ord och meningar hĂ€nger ihop i det svenska sprĂ„ket. Det Ă€r nĂ€stan skamligt att kalla sig ‘författare’ dĂ„.

Fru Norin