this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Med rent samvete?

Birro ger sig inte. Nu har han tagit ett ögonblicks paus frÄn bollen och de dÀr lustiga trumpeterna av plast de tutar i pÄ matcherna i Sydafrika. DÄ skriver han strax om sig sjÀlv i stÀllet. Det Àr det bÀsta Birro vet. NÀr han sÀger nÄgot annat ljuger han.
Birro fyllde 38 Ă„r i gĂ„r. Han tycker att han Ă€r gammal nu. Men bara utanpĂ„. “Inuti flĂ€nger en dansant, lĂ„nghĂ„rig, galning runt […] med gryningen som varsamt ljus i ögonen.”
Dansant? Jag har sett Birro dansa. I teve. Eller inte dansa, snarare.
Innan han kastade sig ut i Let’s dance sa han att han stĂ€llde upp för att “[…] min lĂ€kare har sagt att det kan bota min reumatism”. Det har nog ingen lĂ€kare sagt. Varför sa inte Birro som det var i stĂ€llet: att han gjorde det för pengarna och för att han ville vara med.
NÀr han sedan Äkte ut redan i början var det som vanligt inte Birros fel. Det var domaren Tony Irving som hade mobbat honom. Förresten borde Birro ha vunnit hela tÀvlingen. Han tycker att reumatism borde ge extrapoÀng.
Men det sĂ€ger inte Birro högt. I sitt öppna brev om Let’s dance hĂ€vdar han i stĂ€llet med sin vanliga ödmjuka och ansprĂ„kslösa stil det rakt motsatta: att han “fĂ„tt kritik för mina höfter utan att nĂ„gon av jurymedlemmarna ens vetat om min reumatiska sjukdom”.
Men dĂ„ ljuger Birro igen. Det var det första han högljutt gastade om sĂ„ snart det var klart att han skulle medverka i Let’s dance. Det visste varenda mĂ€nniska som över huvud taget öppnade en tidning eller tittade pĂ„ teve den veckan. Man ville gĂ€rna veta vad Birro har i huvudet. Äggröra?
“Det var för jĂ€vligt och det bĂ€sta du har gjort”, sa Irving efter Birros sista samba. Med sitt vanliga förfinade sprĂ„k svarade alltid lika bussiga Birro med att kalla Irving för “ett rövhĂ„l”. Det Ă€r svĂ„rt att tĂ€nka sig en tarvigare kommentar. Behöver Birro blöjor? Borde han trĂ€na pĂ„ en potta?
“Mitt samvete Ă€r rent”, sa Birro ocksĂ„. Det sĂ€ger sig nĂ€stan sjĂ€lvt. Han anvĂ€nder det aldrig.

Med ‘bögskjorta’ och rent samvete?

Birro skriver gĂ€rna öppna brev ocksĂ„. Det gjorde han efter misslyckandet i Let’s dance. Birro skriver sĂ„dana brev till massor av mĂ€nniskor han tycker har behandlat honom illa. Det verkar vara nĂ€stan alla som finns. Och ve den kulturredaktion som inte recenserar Birros böcker. SĂ„ Ă€r skrev jubelĂ„snan till Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen en gĂ„ng:
“Hur ni resonerar nĂ€r ni inte med en rad valt att nĂ€mna min bok Svarta Vykort? Jag Ă€r alls inte upprörd. Bara stilla resignerad och förundrad. Jag tycker fanimig att ni Ă€r vĂ€rda mig en förklaring.”
LÀs det dÀr sista en gÄng till. Det Àr en helt obegriplig mening. En undulat skriver bÀttre Àn Birro. Det gör en bönsyrsa ocksÄ.
Med tanke pÄ Birros obesvarade kÀnsla för det skrivna ordet borde han i stÀllet vara tacksam för att dessa tidningar har valt att förbigÄ hans bok med tystnad.
“Vem bestĂ€mmer att denna bok inte Ă€r vĂ€rd att nĂ€mnas med en enda rad?” hojtar Birro. Han lĂ„ter som om han just har satt sig pĂ„ ett hĂ€ftstift. Jag kan tala om för Birro vem det Ă€r som bestĂ€mmer sĂ„dant. Det gör tidningarnas kulturredaktioner.
Eller sĂ„ hĂ€r: “[…] kallar mig landets mest pretentiösa mĂ€nniska med bild och allt i Aftonbladet idag. Jag tackar och bockar. Jag har nĂ€mligen alltid föresatt mig att ha ambitioner med mitt skrivande […].” Men dĂ„ har Birro inte förstĂ„tt att vara ‘pretentiös’ inte Ă€r detsamma som att vara ‘ambitiös’.
Med ‘pretentiös’ avses enligt Nationalencyklopedin en person som Ă€r “(intellektuellt) ansprĂ„ksfull (i en utstrĂ€ckning som det inte finns tĂ€ckning för)”. Den som Ă€r ‘ambitiös’ har enligt samma kĂ€lla en “medveten inriktning pĂ„ att nĂ„ ett mĂ„l (av relativt svĂ„ruppnĂ„eligt slag)”. Man kunde sĂ€ga att de bĂ„da begreppen nĂ€rapĂ„ Ă€r varandras motsatser.

Alltid med fluga

Den storartade Olof Lagercrantz sa en gĂ„ng: “Jag skulle vilja vrida nacken av dumheten och enfalden. Men jag skiter i det. Det blir bara ett jĂ€vla elĂ€nde.” Om han hade sett och hört Birro hade Olof nog vridit i alla fall.