this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Med noll koll pÄ boll

NÀr Marcus Birro ska ha picknick tar han med sig vÀrsta musikmaskinen och en fotboll. Det gör han för att kunna trakassera alla andra som ocksÄ har sökt sig till en park för att Àta baguette och dricka lite i lugn och ro. Birro lirar ThÄström och Imperiet sÄ att högtalarna smÀlter och eftersom han inte kan spela fotboll heller hamnar den dÀr jÀvla bollen Birro har tagit med var som helst. Alla andra picknickare Àlskar nÀr Birros boll landar mitt i deras jordgubbstÄrta.
SjÀlv sÀger Birro att han avskyr fulla, skrÀniga ungdomsgÀng nÀr han har picknick. SÄdana som han sjÀlv: de med bergssprÀngare och en fotboll som bara studsar snett.

Ding i den bollen ocksÄ?

“[…] den högljudda sjĂ€lvcentreringen, det bombastiska sĂ€ttet att förhĂ„lla sig till omvĂ€rlden, den rĂ€tt lĂ€skiga synen pĂ„ sig sjĂ€lv som vĂ€rldens medelpunkt […].” – Vad i all vĂ€rlden kan det hĂ€r vara? Det Ă€r punkpoeten Birro igen. Han beskriver USA – fast orden med nĂ€stan kuslig precision passar bĂ€st in pĂ„ honom sjĂ€lv.
Egentligen Ă€r det alldeles omöjligt att förstĂ„ vad Birro pratar om. FrĂ„gan Ă€r om han gör det sjĂ€lv. Jag tror inte det. Redan i nĂ€sta andetag Ă€lskar Birro “de dĂ€r tjocka strĂ„karna” och “hela den dĂ€r Hollywood-sĂ„ngen”. Nej, just det. Det Ă€r inte riktigt klokt. NĂ„gonstans.
Birro tycker inte om England heller. Han har “svĂ„rt för […] spelarnas förljugenhet, dubbelmoral och lĂ€skiga divafasoner”. Birro har Ă€ven “extremt svĂ„rt för sjĂ€lvgoda britter” som tror att det bara Ă€r de som kan spela fotboll. Fast i nĂ€sta sekund Ă€lskar Birro England: “Det riktiga Italien i detta VM Ă€r England.” [Jag Ă€r inte riktigt sĂ€ker pĂ„ att jag förstĂ„r det dĂ€r heller.] Birro tror… ja, han rent av hoppas att England ska bli vĂ€rldsmĂ€stare i fotboll i Ă„r.
Eller om det bara Àr Fabio Capello Birro Àlskar? Han Àr det engelska lagets förbundskapten. Och sÄ Àr han italienare. Det Àr det finaste man kan vara i Birros vÀrld. Det Àr strÀngt det e n d a man kan vara: annars Àr man dum i huvudet.
Fast det Ă€r det bara Birro som förstĂ„r. Han sĂ€ger att “alla svenskar hatar Italien”. UtifrĂ„n denna vanförestĂ€llning uppfattar Birro sig som ett slags Messias för varje italienare och hela den italienska kulturen. I Birros förstĂ„nd ryms denna kultur i en… fotboll.
SjÀlv Àr Birro svensk och uppvÀxt i Göteborg.