this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Man kan inte vara bÄda

Birro Ă€r gravid. Den 10 augusti ska han föda ett barn. En flicka. Med kejsarsnitt. Det Ă€r redan bestĂ€mt, för barnet kommer ur ett provrör. Birro gissar alltid rĂ€tt pĂ„ barnets kön. Fast egentligen gissar han inte: Birro vet. “NĂ„got större” har vetat det Ă„t honom varje gĂ„ng. SĂ€ger han.
Annars Ă€r det det gamla vanliga tramset om hur synd det har varit om Birro och hur missförstĂ„dd – sjĂ€lv kallar han det “misskrediterad”, för att han tycker att det lĂ„ter tjusigare, viktigare liksom – han alltid var förr. DĂ„ var det Birro och spriten mot hela jĂ€vla vĂ€rlden. NĂ€r Birro “satt len och vacker med en starköl”. Det var “tuffa matcher”, berĂ€ttar Birro i dag. Nu dricker inte Birro mer, men det Ă€r Ă€ndĂ„ pĂ„ nĂ„got sĂ€tt hela tiden Birro mot… jag vet inte: mot det mesta?
Nej, Birro Ă€r inte lĂ€ngre ensam, ser jag nu. Han har överlĂ€mnat sig till “en högre makt” och tror att “mirakel faktiskt hĂ€nder”. Det Ă€r ett halmstrĂ„ jag inte skulle satsa pĂ„ att hĂ„lla mig fast vid nĂ€r vindarna blir för jĂ€vliga.
Sedan blir det strax Ă€nnu mer förvirrat. “Jag Ă€r en man bland mĂ€n.” Det skrev Birro redan i förrgĂ„r, och nu skriver han det igen. Men bara tvĂ„ rader ovanför stĂ„r det: “Jag Ă€r en usel, sorgsen och vemodig författarnarr till man […].” Hur ska han ha det, egentligen? Antingen det ena eller det andra: man kan inte var bĂ„da. Samtidigt. Inte ens om man heter Birro.

With God on his side?
Eller bara Göran HÀgglund?

Om du tycker att Birros krönika i Expressen Ă€r sĂ„ bra att du vill lĂ€sa den en gĂ„ng till, fast i annan förpackning, kan du göra det pĂ„ författarens egen blogg. Kallas recycling pĂ„ modern svenska. ÅteranvĂ€ndning.
Men det Àr Ätskilligt som borde kastas direkt pÄ tippen ocksÄ.