this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Majister Mangs

Anders Behring Breivik anser att samhÀllet ligger i krig med honom och att han för krig mot samhÀllet. Det gör serieskytten Peter Mangs i Malmö ocksÄ samt pÄ sin tid Àven den sÄ kallade lasermannen John Ausonius i Stockholm (och Uppsala) i början av 90-talet. Alla har mördat och försökt mörda massvis av mÀnniskor.

Majistern anvÀnder sig av samma motbjudande och jag tvekar inte att sÀga farliga retorik nÀr han slÄss mot inbillade oförrÀtter (för det mesta utförda av den illvilliga och ondsinta FörÀkringskassan som inte dar sig för att döda barn nÀr de föds) och uppviglar till korstÄg mot de otrogna för att sprida sin egen missuppfattning av vad religion Àr.

Vid sidan av FörsÀkringskassan Àr nog Humanisterna Majisterns hatobjekt #1 och det Àr i sÄ fall en uppfattning han delar med massmördaren frÄn Oslo och UtÞya.

Majistern talar stĂ€ndigt om nödvĂ€ndigheten av att “sĂ€nka tonlĂ€get” och helst ska man “sĂ€nka huvudet i bön i en kyrka” ocksĂ„ Ă€ven om det Ă€r tillĂ„tet att luta ansiktet [sic] i hĂ€nderna och be i baksĂ€tet pĂ„ en taxi medan man grĂ„ter en grĂ„t som aldrig vill ta slut.
ÄndĂ„ vet jag ingen mer i landet Ă€n Majistern vars motbjudande sprĂ„kbruk Ă€r mer militant och aggressivt och pĂ„minner mer om Mangs och Breiviks. DĂ€r förekommer stĂ€ndigt ord som ‘krigszoner’ och ‘frontsoldater’, ‘en krigförande arme’ och ‘riddarhjĂ€rtan’. ‘inbördeskrig’ och ‘korstĂ„g’ och ‘FjĂ€rde riket’. Listan pĂ„ exempel skulle kunna göras hur lĂ„ng som helst.

Majistern vill infoga alla religioner i sin egen och sig sjÀlv som översteprÀst och inkarnerad gud. Bara det att han inte begriper vilken religion det kunde vara och inte förstÄr skillnaden mellan olika religioner.
Det Ă€r plĂ„gsamt men mer löjevĂ€ckande Ă€ndĂ„ att höra honom tala om sig sjĂ€lv som glödande katolik – ja, rent av katolikernas katolik – och samtidigt vara stamgĂ€st i Högalidskyrkan i Stockholm pĂ„ söndagarna samt hĂ€nga med Uffe och Micke i Uppsala och flörta med pingstvĂ€nner och baptister.

Det Àr anmÀrkningsvÀrt att ingen Ànnu har pÄtalat denna uppenbara defekt i Majisterns lika inskrÀnkta som förvirrade universum.

Och Majisterns arbetsgivare: de som betalar han uppehÀlle. LÀser de inte vad Majistern skriver? Eller kan de inte heller lÀsa?
Jag har stÀllt frÄgan flera gÄnger förut, men Thomas Mattson pÄ Expressen har hittills omsorgsfullt lÄtit bli att svara.

Det kommer han inte att göra nu heller. Men sÄ hÀr lyder den: Vilket Àr ansvarige utgivarens uppdrag och menar Mattsson att han iakttar och uppfyller det?
Har Expressens Àgare nÄgon kommentar? Journalistförbundet och Pressens opinionsnÀmnd?