this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Standin’ in the corner

Majistern har vistats i Rom i tvÄ mÄnader. Det Àr dÀrför han med större insikt Àn nÄgon annan kan uttala sig om fallet med den unge man i Stockholm som avled för att en sjuksköterska pÄ SOS Alarm inte skickade en ambulans till honom nÀr han ringde och bad om att fÄ en.
SÄ har det samstÀmmigt berÀttats i tidningarna och sagts pÄ nyheterna nÀstan varje dag sedan den 30 januari i Är dÄ denna tragiska hÀndelse intrÀffade, sÄ jag fÄr vÀl tills vidare tro pÄ att det stÀmmer. Men det behöver ju inte vara sant i alla fall.
DĂ€rför borde Majistern som inte vill kalla sig ‘journalist’ men Ă€ndĂ„ upptrĂ€der som en dröja med att döma mĂ€nniskor utifrĂ„n rĂ€ttshaveristens inskrĂ€nkta synfĂ€lt.
Hur mycket Àr sant av alla ondsinta trakasserier han pÄstÄr att myndigheterna har utsatt honom sjÀlv och hans familj för? Det vet jag inte, och dÀrför har jag inte heller nÄgra synpunkter pÄ det.
Jag var inte nÀrvarande vid det olyckliga tillfÀllet i januari och kan dÀrför inte lika tvÀrsÀkert som Majistern uttala mig i sjÀlva sakfrÄgan, men jag har förstÄtt sÄ mycket att sjuksköterskan Àr avskedad frÄn sitt arbete och Àven utsatt för en brottsundersökning.

“Det har gĂ„tt nĂ„gra dagar nu”, sĂ€ger Majistern nĂ€r det pĂ„ lördag i sjĂ€lva verket har gĂ„tt tre mĂ„nader sedan mannen dog. Nittio dagar Ă€r aldrig detsamma som ‘nĂ„gra’. “Medierapporteringen klingar av”, brĂ€ker Majistern ocksĂ„. Men det gör den ju inte, vilket Majistern lĂ€tt hade kunnat förvissa sig om genom att bara hastigt ögna igenom den tidning han sjĂ€lv skriver i.
Majistern sĂ€ger att sjuksköterskans agerande – eller brist pĂ„ agerande – “fĂ„r en bödel att framstĂ„ som human”. Men har bödeln nĂ„got val? Han har till yrke att hugga huvudet av folk och kunde ju skola om sig till nĂ„got annat om han inte trivdes pĂ„ jobbet. Men annars?
Den domstol som dömer mĂ€nniskor till döden Ă€r vĂ€l i sĂ„ fall mer ‘omĂ€nsklig’ Ă€n bödeln som knappast kan vĂ€gra att utföra sitt arbete vid stupstocken utan att sjĂ€lv tappa huvudet.

“Svensk sjukvĂ„rd Ă€r en cynisk, eftersatt koloss” och sĂ„ halkar Majistern sjĂ€lvklart in pĂ„ den “rad grova misstag [sjukvĂ„rden begick] i samband med att vĂ„r första son föddes”. Men Ă€r det alldeles klarlagt att sjukvĂ„rden begick sĂ„dana mistag att barnets liv inte gick att rĂ€dda? Jag tror inte det, för i sĂ„ fall hade saken varit avgjord i en rĂ€ttegĂ„ng för lĂ€nge sedan och hade Majistern inte behövt tala om saken hela tiden.

Cynisk och efterbliven?

“Dessutom Ă€r alla ni tysta, stillasittande medborgare en del av skammen. Er tystnad Ă€r en del av systemet.” Vad Ă€r det för dĂ„raktigt prat? Är det ditt fel och mitt att olyckor intrĂ€ffar och misstag begĂ„s varstans i samhĂ€llet med tragiska resultat som följd?
Ska jag skÀmmas och ska du det ocksÄ för att en person pÄ en larmcentral inte skickade en ambulans nÀr han (det var bestÀmt en han) borde ha gjort det? No way, you blockhead.

Det Àr samhÀllets, det vill sÀga vÄra politikers, sak att se till att sÄdana saker inte intrÀffar eller i varje fall minimerar skadorna och i förekommande fall Äklagarmyndigheten som ska utreda och domstolsvÀsendet faststÀlla pÄföljden för den som har brustit i ansvar.

Majistern talar i sin krönika om “en stank frĂ„n Sverige” och att “vi har urholkat det allra mest grundlĂ€ggande, livets okrĂ€nkbara vĂ€rde” och det kunde lika gĂ€rna partiledare HĂ€gglund och pastor Ekman ha sagt.
“Vi har alla varit med om att forma detta iskalla land.” Nja, inte jag i alla fall och inte har vĂ€l du heller bestĂ€mt att mĂ€nniskor inte ska bry sig om varandra lĂ€ngre?
“Det gĂ„r inte att svĂ€ra sig fri sitt eget moraliska ansvar, eller skylla ifrĂ„n sig. Inte nĂ€r en ung man dör.” Och inte nĂ€r en gammal kĂ€rring dör heller, vĂ€l?

Jag tycker att det Àr Majistern som ska skÀmmas. Jag tycker att han ska göra det alltid.
Han fĂ„r gĂ€rna ha kostymen pĂ„ ocksĂ„ nĂ€r han stĂ„r dĂ€r i hörnet och Ă€r “en ambassadör för sig sjĂ€lv”.

Frilansambassadör