this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Kvack!

Majistern har direktkontakt med Gud och il Papa: han smyger som en blek fantom med sin barnvagn i Vatikanens och Basilica di San Pietros hemligaste alkover dit inga andra mÀnniskor Àn han och hans carrozzina da bambino har tilltrÀde.
Det Ă€r stort. MĂ€ktigt, rent av. NĂ€stan… blasfemiskt.

I Peterskyrkan förundras Majistern över Berninis staty av Longinus: den romerske centurion som legenden sĂ€ger genomborrade Jesus i sidan med sin lans nĂ€r han var pĂ„ korset och som i Matt. 27:54 och i Mark. 15:39 vittnar: “Förvisso var denne [man] Guds son.”
Men ingen hade hört namnet Longinus före Är 715 och Majistern hade inte hört talas om honom förrÀn i gÄr och nu ska jag lÀsa Rödluvan och vargen ett varv till. Jag tycker bÀst om vargen, sÄ klart.

John Wayne spelade Longinus i en kort sekvens i filmen The Greatest Story Ever Told aka Mannen frÄn Nasaret 1965 med Max von Sydow som Jesus och med smörsÄngaren Pat Boone som Àngeln vid graven och Kojak med sin slickepinne som Pontius Pilatus och dÄ förstÄr alla vad det Àr frÄga om.

Alltid bÀst till hÀst

“Snacka om att vi alla Ă€r vĂ€rda en andra chans. Och sedan en till i all det oĂ€ndliga. För mig Ă€r tron till stora delar just detta. FörlĂ„telse och tröst.” Just det: som bikt och avlatsbrev och all annan katolsk brĂ„te och besvĂ€rande barlast.

SĂ„ hĂ€r kan man ocksĂ„ skriva om man inte Ă€r riktigt klok: “Egentligen handlar det bara enbart om tro” och “Jag behöver egentligen inga bevis. Även om nĂ€r sĂ„dana finns […].”

“Det Ă€r modigt att tro”, kvĂ€ker Majistern ocksĂ„frĂ„n botten av groddammen. Snarare tvĂ€rtom, menar jag.

Majisterns krönika heter Jag behöver inte ha min tro förklarad för mig. Och jag behöver inte ha pastor Paddas vanförestÀllning förklarad för mig varje dag heller.
Det Àr det som Àr poÀngen. Kanske Àr det hela poÀngen.

VÄr (t)röst frÄn Rom