this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

KlarsprÄk?

I sin blogg i Expressen stoltserar Birro i AS Romas matchtröja inför matchen mot FC Internazionale. FinklĂ€derna, kallar han det. GĂ€rna det. Bara han inte bĂ€r ‘finklĂ€derna’ pĂ„ Nobelfesten nĂ€sta gĂ„ng. DĂ„ fĂ„r han aldrig i livet en andra dans med fru kulturministern. Om hon Ă€r det dĂ„?
En frĂ„ga bara: har Expressen blivit ett slags reklampelare för en författare med storhetsvansinne och som skriver sunkig förortspoesi som ingen recenserar? FĂ„r den som bloggar i Expressen exponera sig hur skamlöst som helst? NĂ€r hela blaskan Ă€r full av bylines med bilder pĂ„ Birro i alla fall? SĂ„ dĂ€r hĂ„ller ju inte tidningens övriga bloggare och krönikörer pĂ„. Inte Cecilia Hagen och Björn af Kleen, inte Annette Kullenberg och Anders Björkman och inte Leif GW heller. Bara Birro fĂ€rdas genom livet pĂ„ en sĂ€rskild körbana. Är han utrustad med nĂ„gon underbar licens som ger honom rĂ€tten att flyta ovanpĂ„? Likt skummet pĂ„ ett ölglas?

I sin krönika i samma tidnings sportbilaga skriver Birro Ă€ven “ett upprop frĂ„n en Ă€lskare till ett gĂ€ng andra Ă€lskare”. Det Ă€r hög tid att tala klarsprĂ„k, dundrar Birro nĂ„gonstans lĂ„ngt uppifrĂ„n.
Det handlar om de AIK-supportrar som kastade sten mot det bulgariska laget Levski Sofias spelarbuss efter matchen pĂ„ RĂ„sunda i torsdags. AIK riskerar nio och en halv miljon kronor i böter och Birro skyller alltihop pĂ„ de tafatta ‘slipsarna’ som styr klubben och de fotbollsfantaster som inte kastar sten utan bara stĂ„r tysta och tittar pĂ„.
Birro har svar pĂ„ allt och borde genast vĂ€ljas till styrelseordförande i AIK och alla andra fotbollsklubbar med. DĂ„ blev strax allt som förr och skulle Birro vĂ„ga gĂ„ med sonen och glo pĂ„ bollen igen. I Romas tröjor. NĂ€r IFK Norrköping spelar östgötaderby mot Österbymo.

Fel tröja pĂ„ Österbymo IP

Birro talar om “en aggressiv falang” som “till varje pris vill ha bort ledningen frĂ„n sina bord och sina rum”. Vems bord och vilka rum menar han dĂ„? Finns det ingen pĂ„ Expressen som kan lĂ„na ut en svensk grammatik för nybörjare till Birro? Chefredaktören kanske, sĂ„ slipper han skĂ€mmas ihop med trĂ€skallen som bloggar och skriver krönikor fast han inte kan.
“Det kostar pĂ„ att ta stĂ€llning”, skriver Birro ocksĂ„. “Man blir ensam.” Och sĂ„ Ă€r det nĂ„got kladdigt om “hjĂ€rtats riktning” och att “alla andra gĂ„r Ă„t ett annat hĂ„ll”. LĂ€saren förstĂ„r genast vem Birro menar. Men han Ă€r inte den ende som har ‘tagit stĂ€llning’. Det Ă€r bara nĂ„got Birro har fĂ„tt för sig, för han fattar inte bĂ€ttre. Birro tror att alla som inte tycker som han Ă€r fega uslingar som hukar bakom mobben och aldrig har fattat ett beslut sjĂ€lva. Det har bara Birro gjort, och det Ă€r han ensam om i hela vĂ€rlden. Det Ă€r dĂ€rför det Ă€r sĂ„ sĂ„ förfĂ€rligt synd om Birro hela tiden. Bullshit: det Ă€r ingenting annat Ă€n sjĂ€lvförhĂ€rligande nonsens. Den snyftaren finns Ă€ven beskriven pĂ„ annan plats i vĂ€rldslitteraturen.
Man kan ta stÀllning för fel saker ocksÄ. Det har hÀnt att mÀnniskor har gjort det förr. Och Birro har inte ensamrÀtt pÄ vad som Àr sanning och rÀtt. Den som traskar med kristdemokrater och Livets ord behöver kanske sjÀlv en smula vÀgledning i livet? Birro kan fortsÀtta att stirra pÄ bollen i stÀllet för att skriva i tidningar. Det Àr rÀtt lÀtt: man behöver inte ens kunna stava dÄ.