this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Inte på något annat sätt

Birro är ute och cyklar igen. Med punktering både fram och bak. Eller är det vatten han trampar? Något fel är det i alla fall. Allt är inte riktigt som man önskar att det borde vara.
Birro tror att världen befolkas av två sorters människor: små människor och stora. Den italienske förbundskaptenen Marcello Lippi är en stor människa, därför att han tog på sig ansvaret för Italiens misslyckande i årets VM i fotboll. Vad Birro inte har förstått är att detta inte är någonting märkligt: så brukar förbundskaptener göra. Undantagen är inte fler än att jag kunde kalla dem försumbara. Än sen? Det är ju de som har… just det, ansvaret. Jag tror att det står i deras kontrakt att de måste uppträda så. Vare sig de vinner eller förlorar.
Det är så det går till för det mesta. Senast i går tog Japans förbundskapten Takeshi Okada på sig hela ansvaret för att hans lag förlorade på straffar i åttondelsfinalen mot Paraguay. Okada tänker till och med lämna sin post som ansvarig för det japanska landslaget. Sådant händer varje dag när stora matcher avgörs. I Japan inträffar det rent av att man begår harakiri när förlusten blir alltför smärtsam. Det verkar vara att ta sitt ansvar på lite för stort allvar. Birro är inte bara blind. Han är bestämt döv också.
I Birros mycket inkrökta föreställning är Lippi i stället en stor människa av den enda anledningen att han är… italienare. Och England var redan innan klara världsmästare i Birros förvirrade medvetande för att deras tränare kommer från… Italien. Fast han lika gärna kunde ha varit svensk. Ja, han var nästan det. Något fel är det. Har Birro ett motorfel i huvudet?
Birro förstorar upp det alldeles självklara – det som de flesta människor gör varje dag – till att bli något närmast helgonlikt. Men bara om man är italienare. Annars räknas det inte. Alla andra är små människor. Birro säger att han är italienare. Fast han är nog mest svensk ändå. Så där som Paolo på Robinsonön.
Cristiano Ronaldo är en av världens bästa fotbollsspelare. Han är även känd för att falla omkull alldeles för lätt i motståndarnas straffområde. Sådant gillar inte Birro. Om det inte är en italienare som trillar. Birro kallar på sitt vanliga inkännande vis Ronaldo för “en bortskämd snorunge”. För att Ronaldo inte jublar och “skickar världen sitt leende” när hans lag just har förlorat på ett misstänkt offsidemål mot Spanien och blivit utslaget ur VM. Det hade inte Birro gjort heller. Särskilt inte Birro.
Så sent som i söndags hade hans enfaldiga blogg den larmande rubriken Empati, medmänniskor, empati! Då gällde det att vi skulle visa medkänsla och förlåta en domare som inte såg vad alla andra såg i matchen mellan England och Tyskland. – Medmänniskor? Vem tror Birro att han är?
Ronaldo är portugis och född på Madeira. Därför är Ronaldo inte någon stor människa. Birros värld är lika förfärande tondöv som Anders när han sjunger på Skansen. Det är som att lägga ett sådant där pussel för riktigt små barn med bara fyra bitar. Det spelar ingen roll hur man gör: det passar ihop i alla fall. Och störst av alla människor är Birro. Ingen känner mer än han. Allra mest känner Birro för sig själv. Han bryr sig lika mycket om ‘small people’ som BP:s styrelseordförande.
Ronaldo stavar sitt förnamn som det står i den här bloggen. Inte på något annat sätt. Frankrikes förbundskapten må vara en mycket liten människa i Birros klena förstånd. Men han heter inte Domenec.
Jag visste inte förut att någon kunde skriva så illa som Birro. Det borde vara förbud mot sådant. Kan inte EU göra något?

Ingen stor människa