this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Ingen pudel

Birro kvittrar och sĂ€ger att han “inte Ă€r arg för recensionen” i Göteborgs-Posten. Fast klantskallen kanske borde ha skrivit ‘arg över recensionen’? Jag vet inte om det Ă€r mig han svarar, eller nĂ„gon annan. Men det Ă€r klart som fan att han Ă€r. Birro bara lĂ„tsas att han inte bryr sig: han tar numera livet mycket mer med en klackspark Ă€n han gjorde förut. Men det gör han inte. Birro bara tror att han har funnit en ny, mer vĂ€gvinnande stil. Men det hjĂ€lper inte: han mĂ„lar över rost. Inte ens ett gĂ€ng SSU:are pĂ„ krogen gĂ„r pĂ„ det.
Förut fanns det ingen som skrek och stampade och slog sönder saker pÄ fyllan mer Àn Birro nÀr han kÀnde sig förorÀttad och trampad pÄ vÀrldens ömtÄligaste tÄr. Och detta intrÀffade stÀndigt: sÄ gott som varje sekund pÄ dygnet, om jag har förstÄtt Birros sjaskiga sjÀlvbiografi rÀtt. DÄ var hans mycket lite finslipade sprÄk av en sort man inte trodde fanns mer: man kunde tro att en vansinnig vrÄlade frÄn en drÀngstuga eller en tredje klassens hamnkrog dit bara busar gÄr.

Inte samma hamnkrog

Efter Ă„ratal av ideliga motgĂ„ngar i sin iver att bli ‘kĂ€ndis’ och mottagen i samhĂ€llets ‘finare’ salonger insĂ„g Birro – eller skaffade han sig en ‘personal coach’ för att fĂ„ hjĂ€lp med att slipa av de mest iögonenfallande kantigheterna? – att den gamla metoden lönade sig dĂ„ligt: vi lever inte i en statarlĂ€nga pĂ„ 1800-talet mer. DĂ„ böt Birro strax strategi. Och gjorde tvĂ€rtom i stĂ€llet. För honom Ă€r ett sĂ„dant trick ingen konst: Birro kan förvandla sig till vem och vad som helst. FrĂ„n den ena sekunden till den andra. Bara han tjĂ€nar nĂ„got pĂ„ det. SĂ„ dĂ€r som bara den kan som saknar varje tillstymmelse till stil och integritet. – FĂ„r jag lov, fru kulturministern?
Mig lurar ingen. Det Àr samma gamla inskrÀnkta och ogenerösa rötÀgg vi ser i dag som vi sÄg dÄ. Birro kan bada i svavel och salpetersyra om han vill: han blir aldrig nÄgon annan Àn den han alltid har varit. Hur han Àn gör. Om en varg fÀrgar pÀlsen eller lÄter klippa den kommer han ÀndÄ aldrig att likna en pudel.

Vem vill se ut sÄ hÀr?

Och kan du tÀnka dig: MÄdan tog Birro i hand efter utfrÄgningen i TV4:s KvÀllsöppet i gÄr. Men det gjorde inte Maria. Nu vet vi vilket parti herr HÀmndlysten inte tÀnker rösta pÄ.

Inte tillrÀckligt ödmjuk