this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Hang over out on Milky Road

“Nu börjar den allvarliga leken.” Det Ă€r ingen bra rubrik nĂ€r Hjalmar Söderberg redan har skrivit en roman som nĂ€stan inte heter sĂ„. För jĂ€mnt hundra Ă„r sedan, för resten.

Majistern Ă„ker taxi frĂ„n hemmet pĂ„ Södermalm till RĂ„sunda fotbollsstadion i Solna för matchen Sverige–Serbien. Man kan ta tunnelbanan ocksĂ„. Tub 2 frĂ„n Hornstull med avstigning vid T-Centralen för byte till Tub 3 till Solna Centrum. Det tar nĂ€stan ingen tid alls och sĂ„ slipper man fastna i en förarglig bilkö.
Kostar nÀstan ingenting heller. I alla fall inte om man jÀmför med taxameterbilen.

“FörvĂ„nansvĂ€rt nyktert pĂ„ krogarna runt arenan.” GĂ„r Majistern runt och kollar nykterheten pĂ„ stan? Vad har han för befogenhet att göra det?
Det skulle inte förvÄna mig om den sjÀlvutnÀmnde nykterhetsinspektören gav varje öveförfriskad ölhÀvande fotbollssupporter en Bibel ocksÄ. One for the road, som man sÀger.

HĂ€r har du en goding ur författarverkstadens skattgömma: “Nu handlar det om Sverige att en gĂ„ng för alla sluta vara vĂ€rldens bĂ€sta kvallag, sluta att vara mentala smĂ„syskon.”

“Sverige har allt för lĂ€nge och alldeles för mycket varit nöjda med att fĂ„ vara med. Nu gĂ€ller det att börja prestera.”
Men Sverige vann OS-guld i fotboll 1948 och kom trea i VM i Brasilien tvÄ Är senare. 1958 tog Sverige silver i VM pÄ hemmaplan och brons i VM 1994.
Sverige har Àven tvÄ bronsmedaljer frÄn OS 1924 och 1952. Det Àr ÀndÄ inte sÄ himla dÄligt, Àven om man önskar att det kunde ha gÄtt lite bÀttre en och annan gÄng.
Den berömda matchen mot Japan vid OS i Berlin 1936 Àr det ingen som minns med glÀdje och inte nÀr Ronnie slÀppte bollen under armen i Mexico 1970 heller och VM i Italien 1990 ska vi bara inte tala om nÀr Sverige inte tog en enda poÀng.

“Jag Ă€lskar mĂ€nniskor som tror pĂ„ sig sjĂ€lva. Jag Ă€lskade HamreÂŽn reste till Holland och trodde pĂ„ seger. Det blev storstryk.”
Men borde inte Majistern i sin frenetiska religiositet Àlska alla mÀnniskor och kanske rent av dem mest som tror mycket lite pÄ sig sjÀlva?
SĂ„ dĂ€r som Majisterns alldeles egen uppfunna och installerade Gud gör: han som “skapade vĂ€rlden och fortfarande ligger bakfull i en grĂ€nd lĂ€ngs Vintergatan”.

“Det finns en del fina grejer att ta med sig. Elms frispelning av Toivonen i andra halvlek. Zlatans stensĂ€kra straff. Det högre tempot och snabbare svenska spelet mitt i andra halvleken. (Under nĂ„gra minuter i alla fall)
”
Men alla fotbollsmatcher jag har sett (och det Àr mÄnga) pÄgÄr i nittio minuter och nu för tiden Àr det nÀstan alltid flera tillÀggsminuter ocksÄ.

“LĂ„t hjĂ€rtat fyllas av hopp och lust. Det Ă€r nu det gĂ€ller. Det Ă€r nu festen börjar. Sverige Ă€r inte bara inbjuden den hĂ€r gĂ„ngen. Sverige ÄR festen. Fattar ni?” Inte jag, i alla fall. Gör du?

Det Àr nÀr man lÀser sÄdant man undrar vem det Àr som ligger bakfull i en grÀnd nÄgonstans.

[PS. Den som sÀger till mig att Vintergatan heter Milky Way pÄ engelska och inte Milky Road fÄr nÄgot hÄrt i huvudet. DS.]