this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Fy fan för Sverige

Birro mĂ„r lite bĂ€ttre nu, han Ă€r inte lika ledsen som han var nyss. Och sĂ„ har han varit i Dalarna. Ludvika, nĂ€rmare bestĂ€mt. NĂ€r Birro tar tĂ„get frĂ„n Stockholm till Ludvika “lĂ€mnar [han] obygden och reser till det verkliga Sverige”. Birro skriver visserligen att han ‘tar tĂ„get frĂ„n Stockholm och till Ludvika’, men det gör inte jag för sĂ„ skriver man inte pĂ„ svenska. Fast det kan ju inte Birro veta.
Vad har Stockholm gjort Birro för ont? Det var ju i Göteborg han bodde förut, och det var dĂ€r han gjorde bort sig och fick pĂ„ nöten nĂ€r han var full. Eller Ă€r det bara en kladdig kurtis med den svenska ‘folkligheten’ och Birros vardagshjĂ€ltar. De dĂ€r anonyma existenserna som en annan dumskalle kallade ‘the small people’?
Det finns bara ett hjĂ€rta i Sverige, sĂ€ger Birro. Och det finns i Dalarna, dĂ€r “det slĂ„r sina slag i skogarna, i de smĂ„ husen runt sjöarna”. Dalarna, det â€œĂ€r Sverige”. Tycker Birro. Han har varit dĂ€r för att inviga Dan Andersson-veckan. Det Ă€r andra gĂ„ngen han gör det, och eftersom han skriver sĂ„ insmickrande om Dalarna fĂ„r han nog komma tillbaka nĂ€sta Ă„r igen. Och nĂ€sta. Och nĂ€sta.
Det finns ingen hejd pĂ„ Birros popularitet. I Ludvika fick han skriva sin autograf pĂ„ en tavla förestĂ€llande Jesus [sic], och en tant berĂ€ttade för Birro att hans foto “prydde familjevĂ€ggen” dĂ€r hemma. Verkar lite sjukt, tycker jag. Borde inte tanten i Ludvika undersökas? Och hon med jesustavlan?

Sveriges hjÀrta?

Men nĂ€r han kommer hem till Norrköping igen blir det strax andra bullar: dĂ„ ska Birro nita en busschaufför i stan som “brutalt skĂ€llt ut” hans gravida flickvĂ€n. Ingen jĂ€vel brĂ„kar med Birros bĂ€stisar. Men det fĂ„r bli en annan dag: sĂ„ brĂ„ttom Ă€r det Ă€ndĂ„ inte. Först checkar Birro in pĂ„ gamla Royal Viking vid Centralstationen i Stockholm. Fast Birro tror att hotellet han bor pĂ„ heter Royal Wking. Eftersom han Ă€r kĂ€nd frĂ„n teve, dĂ€r Birro dansade nĂ€stan sĂ€mst av alla och knappt kunde svara pĂ„ en enda frĂ„ga i PĂ„ spĂ„ret, fĂ„r han en svit i tvĂ„ vĂ„ningar med stor terrass och bubbelbad och bastu och körsbĂ€r i en skĂ„l. Det Ă€r fantastiskt, skryter Birro medan han bubblar och bastar. Utanför drar regnet som gradiner över stan. Gradiner?
Men sedan. I morgon. DÄ jÀvlar anamma ska en busschaufför i Norrköping fÄ sig en omgÄng av Birro. HÀmnaren. Ingen jÀvel brÄkar med Birros tjej.
“Sverige Ă€r ett ruttet litet land,” skrev Birro pĂ„ sin blogg i fredags. Och mitt upp i allt finns ett hjĂ€rta som jag mĂ„ste förstĂ„ ocksĂ„ Ă€r ruttet. Du hittar det i Ludvika men Ă€ven pĂ„ en stadsbuss i Norrköping. Samt i svenska dagstidningar som tycker att Anders Lundin har gjort sitt pĂ„ Skansen nu. Ingen jĂ€vel brĂ„kar med Anders heller, för Birro har trallat med honom i teve.
Fy fan för Sverige. Och svenska busschaufförer. För att inte tala om tidningarna. Tacka vet Birro de italienska. Paparazzi med teleobjektiv som kanonrör och varenda blaska full med nakenbilder pÄ kÀndisar som har tagits i smyg, det Àr finfina grejer.
Förresten tror jag att om Sverige har ett ‘hjĂ€rta’ kan det lika gĂ€rna finnas i Strömstad eller Simrishamn eller i StĂ„nga pĂ„ Gotland. Varför inte rent av i… Sme’backen?

Lever farligt i Peking