this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

DĂ­a de los Muertos

NÀr Majistern kallar sin senaste blogg Staden under vulkanen har han knyckt rubriken frÄn Malcolm Lowrys delvis sjÀlvbiografiska roman Under the Volcano frÄn 1947 om den gravt alkoholiserade brittikse före detta konsuln Geoffrey Firmin i den lilla mexikanska staden Quauhnahuac som var aztekernas namn pÄ det nuvarande Cuernavaca och konsulns sista dag i livet pÄ Día de los Muertos (De dödas dag) den 2 november 1938.
Vulkanen i Lowrys bok Ă€r inte en utan tvĂ„: ‘tvillingarna’ Popocatepetl och Iztaccihuatl strax utanför Cuernavaca, dit författaren sjĂ€lv anlĂ€nde pĂ„ De dödas dag 1936 för att försöka rĂ€dda ett havererat Ă€ktenskap drĂ€nkt i sprit. Projketet misslyckades: Lowrys hustru lĂ€mnade honom för en annan man och efter ett och ett halvt Ă„r av omsorgsfullt supande blev Lowry utvisad frĂ„n Mexico.
Geoffrey Firmin mördas av gangsters pÄ en nergÄngen sylta och liket slÀngs i en ravin. Lowry överlevde konsuln och dog för egen hand och av pÄ tok för mycket gin i East Sussex, England 1957, 47 Är gammal.

Popocatepetl Àr 5 636 meter högt och Iztaccihuatl 5 230 meter. Vesuvius Àr i sammanhanget futtiga 1 277 meter högt och bara det gör att Majisterns barnsliga jÀmförelse krackelerar innan den ens har börjat.
Under the Volcano handlar inte om fotboll utan om nĂ„gor mycket mer vĂ€sentligt, kanske det vĂ€sentligaste av allt: livet och kĂ€rleken och döden. Och en nypa svartsjuka, för utan svartsuka kan ingen kĂ€rlek finnas. Konsuln mĂ„ste vĂ€lja mellan döden och livet – mellan spriten och kĂ€rleken.
Och nu vet du varifrĂ„n Majistern har kalkerat berĂ€ttelsen om sitt eget liv. Han kan ingenting pĂ„ egen hand, inte ens leva. Han mĂ„ste hela tiden stjĂ€la frĂ„n andra: till och med sig sjĂ€lv. Det kallar jag inte att “ha levat”.

Majistern hÀvdar stÀndigt med den dÀr berusade papegojans enfaldiga envishet att fotboll Àr pÄ liv och död och det enda som rÀknas i vÀrlden. Men dÀr trampar Majistern i dragharmonikan igen: fotboll handlar i dag enbart om stora stÄlar och fula efterslÀngar.
Den som inte förstÄr det borde börja byta frimÀrken i stÀllet.

Under the Volcano utsÄgs 1998 till den elfte bÀsta engelsksprÄkiga romanen under 1900-talet av bokförlaget Modern Library.
Under the Volcano Àr en av de bÀsta böcker jag har lÀst och det borde mÄnga fler skynda sig upptÀcka.
John Houstons film frÄn 1984 med Albert Finney som konsuln och Jacqueline Bisset som hans otrogna hustru Yvonne Àr ocksÄ klart sevÀrd.