this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

ByfÄne och latmask

Kan och kommer bli grymt. – Birros pappaledighet varade i exakt tio dagar. Nu Ă€r det bollen som gĂ€ller igen. Bloggen och bollen och tusen andra grejer Birro har pĂ„ gĂ„ng. En ny bok den 1 september och sedan nĂ„got slags rockturnĂ© runt om i landet. NĂ€r ska Birro hinna vara hemma? KanhĂ€nda tittar han in som hastigast till jul?
Kan och kommer bli grymt? Varför lÀr sig Birro aldrig att skriva som alla andra gör? Det kan vÀl inte vara sÄ jÀvla svÄrt? Jag kÀnner flera som kan det.
Och sĂ„ Ă€r det krönikorna i Expressen. Den senaste landade redan i dag och börjar med Birro och Birros barn. Det gör det nĂ€stan alltid. Men kan Birro inte nĂ„gon gĂ„ng lĂ„ta lĂ€saren slippa det dĂ€r eviga gnĂ€llet om ett barn som dog nĂ€r det föddes och “krystades ut i en plĂ„tburk”? Utan att förringa Birros betydelsefulla erfarenhet: allting vĂ€nds till sin motsats om det upprepas för mĂ„nga gĂ„nger.
Förresten var det nog inte en ‘plĂ„tburk’ heller som Birro beskyller den svenska sjukvĂ„rden för att anvĂ€nda vid sĂ„dana tillfĂ€llen, utan ett mer sofistikerat och alldeles sĂ€kert sterilt kĂ€rl. Allt annat Ă€r förstĂ„s… löjligt. Birro ljuger. Come al solito.
Sedan övergĂ„r Birro till att tala om valrörelsen. Den tycker han inte om. För politikerna talar inte om sĂ„dana saker som “berör [Birro]”. Skatter och inkomstklyftor och slikt: vad Ă€r det för skit, menar Birro. NĂ€r politiken borde handla om mycket viktigare saker. Som “frĂ„gan om nĂ€r ett barn blir ett barn”, till exempel. De flesta skulle nog svara ‘nĂ€r det föds’ pĂ„ en sĂ„dan frĂ„ga. Men alla vet att kd med flera religiösa grupper har en annan uppfattning om detta. Det finns starka skĂ€l anta att Birro har det ocksĂ„. Än sen? Det Ă€r Ă€ndĂ„ inte Birro och Göran HĂ€gglund som lagstiftar om sĂ„dana saker utan Sveriges riksdag.
SjĂ€lv Ă€r jag “en slarver och en byfĂ„ne”, sĂ€ger Birro. En “slentrianmĂ€ssig snobb” som Ă€r “för lat för att sĂ€tta mig in i politiken”. Vad vet Birro om det? Jag kanske Ă€r mer intresserad av politik Ă€n Birro och det kan hĂ€nda att jag vet mer Ă€n han om politik ocksĂ„. Fast om den politik Birro omfamnar vill jag inte veta mer Ă€n jag redan gör.
Det moraliska rĂ€ttesnöret Birro efterlyser en “lite lĂ„gmĂ€ld” politik i stĂ€llet för “schlagerstjĂ€rnor i teve”. Sedan drar han ner rullgardinen och “kryper tillbaka in i babybubblan”. Sa Birro adjö nĂ€r han kom?

SlentrianmÀssig snobb?